U Omanu počeli novi pregovori o iranskom nuklearnom programu

Izvor: Blic, 11.Nov.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Omanu počeli novi pregovori o iranskom nuklearnom programu

Visoki zvaničnici Irana i predstavnici Grupe 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka) sastali su se danas u Omanu, gde razgovaraju o spornom iranskom nuklearnom programu.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su u Maskatu, u Omanu, u nedelju i ponedeljak o nuklearnom programu Irana, ali nikakav napredak nije postignut u cilju postizanja sporazuma pre 24. novembra, kada je za to određen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rok.

"Još ne možemo razgovarati o napretku, ali optimisti smo i nadamo se da ćemo postići dogovor pre 24. novembra", rekao je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Razgovor Kerija i Zarifa usledio je par dana pošto je list Vol strit džornal objavio da je Barak Obama proslog meseca tajno pisao iranskom vrhovnom verskom vodji ajatolahu Aliju Hamneiju nudeći mu saradnju.

U tom tekstu se navodi da je Obama izneo uveravanja da SAD vazdušnom kampanjom protiv Islamske države u Iraku i Siriji nemaju nameru da svrgavaju i režim sirijskog predsednika Bašara el Asada koji je blizak partner Teherana.

Obama je, takođe, ponudio saradnju Iranu u borbi protiv Islamske države, uz uslov da dogovor o nuklearnom programu bude postignut do 24. novembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.