U Africi bezbedan internet

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Africi bezbedan internet

Najnovija studija kompanije AVG pokazuje da se sedam od deset najbezbednijih zemalja za krstarenje Internetom nalazi u Africi, kao i da je najbezbednija među njima Sijera Leon.

Izvor: Mikro




Kako bi se odredila učestanost napada sa interneta, AVG-ovi analitičari su sastavili listu virusa i zlonamernih programa koje je zaustavio bezbednosni softver kompanije AVG u svakoj državi, sa podacima prikupljenim sa više od 127.000.000 računara iz 144 država.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Učestanost napada u državi Sijera Leone je bila jedan napad na svakih 692 korisnika Interneta, a na drugom mestu je Nigerija gde je zabeležen jedan napad na svakih 442 korisnika.

Iako nisu spominjani posebni faktori zbog kojih se smatra da je Sijera Leone najbezbednija zemlja na svetu što se tiče korišćenja interneta, ovaj rezultat je najverovatnije posledica malog broja korisnika Interneta u toj zemlji. Iako su raširenost širokopojasne mreže i slabo korišćenje interneta u afričkim zemljama navedeni kao jedan od glavnih razloga za ovaj rezultat, AVG-ov direktor istraživanja Rodžer Tomson smatra da bi ovo istraživanje moglo poslužiti i kao upozorenje za one koji putuju u te zemlje, a nameravaju da koriste Internet.

Što se ostalih delova sveta tiče, kavkaski region je najranjiviji na napade, dok su Turska, Rusija, Jermenija i Azerbejdžan države sa najviše napada virusa i zlonamernih programa. SAD se nalaze na devetoj poziciji, sa jednim napadom na svakih 48 korisnika interneta, a u Velikoj Britaniji, koja se plasirala na 30. mesto, učestanost napada iznosi jedan napad na svakih 63 korisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.