TERORIZAM Italijan u Sloveniji poslao otrov češkom ministru

Izvor: Blic, 12.Jan.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TERORIZAM Italijan u Sloveniji poslao otrov češkom ministru

Slovenačka policija uhapsila je italijanskog državljanina koji je u novembru češkom ministru finansija Andreju Babišu iz Slovenije poslao pismo u kojem je bila smrtonosna doza otrova na bazi cijanida.

On je 22. decembra uhapšen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedjeljak za slovenačke medije portparol slovenačke policije Drago Menegalija.

Osumnjičenom je određen pritvor zbog terorizma.

Slovenačka policija je, radeći na ovom slučaju, sarađivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa kolegama u Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj, zemljama iz kojih su nekim češkim visokim funkcionerima pre dva meseca takođe poslata pisma sa opasnim supstancama i pretnjama.

Policija tvrdi da je posle hapšenja osumnjičenog Italijana u Novoj Gorici takva aktivnost prestala.

Postupak protiv osumnjičenog italijanskog državljanina vodi specijalizirano tužilastvo iz Nove Gorice, a postupci o istom slučaju vode se u Italiji i u Češkoj.

Babiš je sredinom novembra na kućnu adresu primio pismo upućeno iz Slovenije, koje je odmah prosleđeno u njegovo ministarstvo. Tako je otkriveno da je pismo sadržavalo smrtonosnu dozu otrova.

On je u to vreme izjavio da je možda reč o pokušaju osvete nekih privrednih krugova kojima je "stao na prste", iako je bilo i drugih pretpostavki.

Slična su pisma dobili i neki drugi istaknuti češki političari, među njima ministar unutarašnjih poslova Milan Čovanec, kome je koverta sa cijanidom poslata iz Švedske.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uhapšen zbog slanja otrova češkom ministru

Izvor: Radio 021, 12.Jan.2015

Slovenačka policija uhapsila je italijanskog državljanina koji je u novembru češkom ministru finansija Andreju Babišu iz Slovenije poslao pismo u kojem je bila smrtonosna doza otrova na bazi cijanida...On je 22. decembra uhapšen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedeljak za slovenačke...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.