Izvor: Tech-Lifestyle.com, 18.Feb.2024, 19:04

Šta je snežno slepilo i kako ga možete sprečiti u planinama?

Kako prepoznati simptome snežnog zaslepljenja, šta učiniti ako su vam oči pogođene i kako ga sprečiti dok se rekreirate na snegu i ledu?
Sa snegom na putu, vreme je da razmišljate o svim zabavnim delovima zime – proverite da li vam ski pantalone još uvek odgovaraju i proverite da li je vaš krampon za led zarđao – kao i o nekim od važnijih bezbednosnih aspekata, poput obuke za spasavanje od lavina i poznavanja korišćenja bežičnog lokalizatora za lavine. Postoje i drugi rizici zimskih sportova, a jedna od pretnji je snežno slepilo.
Šta je snežno slepilo? Snežno zaslepljenje se medicinski smatra vrstom Photokeratitis-a, što je zapravo opekotina oka od sunca. Ovo bolno stanje oka nastaje kada je vaše oko izloženo UV zracima. Ovo stanje utiče na rožnjaču – jasni spoljni sloj na prednjoj strani oka – i konjunktivu, koja je prozirno tkivo koje prekriva oko.
Možete patiti od fotokeratisa kao rezultat posmatranja sunčeve eklipse ili rekreacije na otvorenom bez odgovarajuće zaštite očiju, čak i od korišćenja solarijuma. Međutim, snežno slepilo je specifičan tip fotokeratisa koji se javlja kada je vaše oko oštećeno kao rezultat refleksije UV zraka sa snega i leda. Snežno slepilo može se odnositi na zamrzavanje i sušenje površine rožnjače, usled izuzetno hladnog i suvog vazduha. Iz tog razloga, aktivnosti kao što su penjanje na led, skijanje i planinarenje su aktivnosti koje se često povezuju sa snežnim zaslepljenjem.
Koji su simptomi snežnog slepila? Snow Blindness Slično kao kada se vratite kući posle popodnevnog planinarenja leti samo da biste shvatili da su vam ruke i grudi sumnjive ružičaste boje, snežno zaslepljenje može vas iznenada pogoditi, a da toga niste ni svesni. Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:
Bol u oku, Osećaj peckanja ili peska u oku, Osetljivost na svetlost, Zamagljen vid, Videti oreole oko izvora svetlosti, Oticanje očiju, Ovi simptomi se mogu razvijati tek posle nekoliko sati od izlaganja, a što je duže izlaganje, to će simptomi verovatno biti gori.
Kako lečiti snežno slepilo? Ako ste se vratili sa dugog dana provedenog na snegu i osećate neke od gore navedenih simptoma, snežno slepilo obično prolazi samo od sebe, a lečenje je usmereno na smanjenje nelagodnih simptoma dok vam se oči leče. Ako sumnjate na snežno slepilo, trebali biste se posavetovati sa medicinskim stručnjakom, a oni će verovatno preporučiti neke od sledećih postupaka:
Uklonite kontaktna sočiva, Držite se podalje od sunca i u mračnom okruženju, Stavite hladnu krpu preko očiju, Koristite kapi za oči, Izbegavajte trljanje očiju. Kako izbeći snežno slepilo? Snow Blindness Prilično je očigledno da želite izbeći opekotine od sunca na očima i kao što biste očekivali, najbolji tretman za snežno slepilo je da ga sprečite u prvom redu. Ovo ne znači da nipošto ne možete ići na snežne avanture tokom sunčanih dana, ali nikada ne biste smeli izaći bez odgovarajuće zaštite za oči.
Za zimske avanture, uvek nosite polarizirane naočare za sunce koje imaju hemijski premaz koji pomaže u zaštiti očiju od odsjaja, blokirajući horizontalne zrake svetlosti, dok propušta vertikalne zrake. Možete poboljšati zaštitu izborom naočara i nošenjem kape ili kacige.
Ako ćete se brzo kretati nizbrdo na skijama ili snowboardu, definitivno ćete morati nositi skijaške naočare, a ne sunčane naočare, koje potpuno zatvaraju hladan vetar i blokiraju UV zrake i dodatno smanjuju rizik.
Na kraju, zapamtite da može doći do opekotina od sunca na bilo kojem delu tela, čak i kada je oblačno, i veća je verovatnoća da će se to dogoditi na velikim nadmorskim visinama gde ima manje atmosfere koja blokira UV zrake, zato se nemojte zavaravati ostavljajući naočare u sobi. Za slabo osvetljene ili promenjljive uslove, dobar par skijaških naočara će vam omogućiti da promenite stakla prema uslovima.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.