Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je ICANN odobrio upotrebu ćiriličnog domena na internetu, izjavio je danas za Tanjug direktor RNIDS-a, Nenad Marinković.

ICANN je novembra prošle godine odobrio zahtev da srpski ćirilični domen glasi .срб, a 21. aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na upravljanje RNIDS.

Ono što sada sledi je donošenje pravilnika i politike cena, a prema ranijim najavama, vlasnici .rs domena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaće prvenstvo registracije istovetnih domena na ćirilici u promo periodu.

Ipak, trebati na umu da se domeni neće transkribovati, već samo prevesti u ćirilicu.

Pa tako, vlasnik .rs domena u kome je reč wellness, dobiće pravo da registruje "ввеллнесс" u ovom promo periodu, a ukoliko želi i "велнес", moraće ili da sačeka da se promo period završi, i "regularno" ga registruje ukoliko još uvek bude slobodan, ili da unapred registruje i velnes.rs, kako bi automatski dobio pravo i na ćiriličnu verziju.

Što se cena tiče, direktor RNIDS-a rekao je da će "politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante".

Osim Srbije i Rusije, koje su završile proceduru za dobijanje domena na ćirilici, kandidovale su se i Ukrajina i Bugarska. Ukrajina je već dobila domen .укр, ali procedura nije završena, dok Bugarska još zvanično nije dobila kako će glasiti ćirilični domen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.