Softver koji prepoznaje mutna lica: Dovoljan je samo jedan pogled

Izvor: B92, 20.Jan.2020, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Softver koji prepoznaje mutna lica: Dovoljan je samo jedan pogled

Otkriveno je da američka policija koristi softver koji sa velikom preciznošću prepoznaje lica čak i kada su fotografije mutne.

Firma koja stoji iza tehnologije čak može da ponudi policajcima specijalne digitalne naočare.

Sjedinjene Države je u subotu uzburkao novinski izveštaj prema kojem tajanstvena kompanija već dve godine lokalnim policijskim snagama u Americi prodaje softver za prepoznavanje lica. Firma Clearview nudi softver koji pretražuje fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na društvenim mrežama i u stanju je da identifikuje osobe čak i kada su fotografije mutne ili je deo lica zaklonjen.

Prema pisanju Njujork tajmsa, iako Clearview od 2017. prodaje tehnologiju američkoj policiji, ali je to prvi put pomenuto tek krajem prošle godine u sudskim spisima u slučaju jedne pljačke na Floridi.

Ideja za takav softver se rodila 2016, a pokretači su bili australijski preduzetnik Hoan Ton Tat i Ričard Švarc, tada bliski saradnik bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija. Navodno je ideja privukla krupne investitore kada je uočeno da bi softver mogao dobro da se unovči prodajom policiji.

Ton Tat je priznao medijima da program teoretski omogućava da policajci nose specijalne digitalne naočare te jednim pogledom na nečije lice dobiju podatke o toj osobi. Nešto poput Robokapa, super-policajca iz američkog filma. Međutim, australijski preduzetnik tvrdi da tu tehnologiju još neće nikome prodavati.

Na insistiranje novinara da odgovori da li pretragom fotografija sa Fejsbuka krši uslove te društvene mreže, Ton Tat je odgovorio: „Mnogi to rade. Fejsbuk to zna.“

U Kini već realnost

Clearview tvrdi da je njihov softver već pomogao da se reše brojni slučajevi zlostavljanja dece ili krađe identiteta iako, kako piše Tajms, za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi. Softver navodno u 75 odsto slučajeva uspešno prepoznaje osobu.

Izveštaj je pojačao strahove za privatnost, a mnogi korisnici društvenih mreža su pojavu tog softvera nazvali „distopijskom“.

U Kini su vrhunski softveri za prepoznavanje lica već u upotrebi od strane vlasti. Od decembra je na snazi zakon koji zahteva da svaki kupac telefonske SIM kartice mora da skenira lice i taj biometrijski podatak biva registrovan zajedno sa brojem telefona. Takva aplikacija već se koristi u školama, javnom prevozu ili koncertnim dvoranama.

Do sada se mislilo da Sjedinjene Države nemaju ovako preciznu tehnologiju za prepoznavanje lica. Na istom tragu su Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Sa druge strane, Nemačka se broji u industrijske zemlje sa najmanje sigurnosnih kamera na javnim mestima. Ovde ne postoji zakonski okvir za primenu tehnologije prepoznavanja lica, premda su već izvođeni pilot-projekti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američka policija koristi softver koji prepoznaje mutna lica

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2020

Firma koja stoji iza tehnologije čak može da ponudi policajcima specijalne digitalne naočare.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.