Sergej Brin upozorio na pretnje internetu

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Brin upozorio na pretnje internetu

Osnovni principi interneta, otvorenost mreže i pristup za sve, izloženi su velikoj opasnosti jer njihovi "neprijatelji" nikada nisu bili toliko mnogobrojni, upozorio je suosnivač Googlea, Sergej Brin.

"Postoje moćne sile koje su se udružile protiv otvorenog Interneta sa svih strana, svuda u svetu, zabrinutiji sam nego ranije, to je zastrašujuće", rekao je Brin u intervjuu britanskom dnevniku Guardian.

Brinov prikaz počinje kritikom zemalja koje ograničavaju ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cenzurišu pristup Internetu, uz očiglednu zabrinutost zbog situacije vezane za web u Kini, ali i Saudijskoj Arabiji i Iranu.

On je, takođe, upozorio na jačanje Facebooka i Applea koji imaju svoje vlasničke platforme, kontrolišu pristup svojih korisnika i između ostalog prete da "uguše" inovacije.

"Možemo puno izgubiti", rekao je, "na primer, ništa od informacija u aplikacijama koje koriste nije pretraživo. Da je Facebook dominirao u vreme kad smo pokretali Google, ne bismo usjeli. Ključ našeg uspjeha bila je otvorenost weba".

Kritikovao je Facebook i zbog toga što korisnicima ne olakšava prenos podataka drugim servisima, iako se okoristio tuđima. Kao primer je naveo Gmail.

Brin zna da se ljudi osećaju nelagodno zbog količine podataka koji su u dosegu američkih vlasti zato što se čuvaju na Googleovim serverima. Kompanija je, rekao je, povremeno prisiljena da ih preda, o čemu ponekad ni ne obavesti korisnike jer joj to zakoni ne dozvoljavaju.

"Opiremo se", rekao je, "i uspeli smo odbiti puno takvih zahteva. Činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili podatke. Bilo bi sjajno kad bismo mogli mahnuti čarobnim štapićem i ne biti podložni američkim zakonima".

Poslednji neprijatelj weba koga je naveo Brin je industrija zabave (filmska i muzička industrija) koja, prema njegovom mišljenju, stvara lobije da bi bili blokirani sajtovi sa piratskim sadržajima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.