SMENA VLASTI U KRAGUJEVCU Verko: Postoji sutra, videćemo se mi brzo!

Izvor: Blic, 28.Okt.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMENA VLASTI U KRAGUJEVCU Verko: Postoji sutra, videćemo se mi brzo!

Odbornici Skupštine grada Kragujevca glasali su danas na tajnom glasanju o smeni vlasti u ovom gradu. Na glasanje je, kako saznajemo, izašlo 50 od 87 odbornika.

U skupštini se danas pojavilo 86 od ukupno 87 odbornika, a u tajnom glasanju je, kako saznaje "Blic", učestvovalo 50 njih. Među njima su, osim 44 odbornika iz koalicije koja je pokrenula inicijativu za smenu, bili i jedan odbornik iz DS, jedan iz ZZŠ, jedan iz stranke Borisa Tadića i troje iz LDP. Od 50 glasačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << listića, dva su bila nevažeća.

U glasanju su učestvovala tri odbornika Liberalno demokratske partije, ali oni nisu glasali za smenu vlasti, kao što se ranije moglo čuti u gradskoj skupštini, saopštenoje iz LDP.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić (ZZŠ) razrešen je danas na sednici gradskog parlamenta sa te funkcije, na inicijativu Srpske napredne stranke.

Po saopštavanju rezultata glasanja, zamenik predsednika Skupštine grada Milan Urošević (SPO) saopštio je da podnosi ostvaku na tu funkciju jer je, kako je rekao, kandidat za prvog čoveka gradskog parlamenta koga su predložile SNS i njihovi koalicioni partneri.

Sednica na kojoj je na dnevnom redu smena predsednika Skupštine i gradonačelnika Kragujevca Verojluba Stevanovića Verka, počela je teatralnim dolaskom iz karantina kandidata za novog gradonačelnika Radomira Nikolića.

Odbornici su stigli autobusom iza opštine i zauzeli svoja mesta, a dočekala ih je muzika. Na samom početku sednice je za govornicu izašao Vladan Vučićević, samostalni odbornik i zasedanje otvorio pesmom koju je sam napisao na temu gradske vlasti u Kragujevcu.

Na početku sednice, obrazlažući inicijativu za smenu predsednika skupštine, poverenik i odbornik SNS Goran Kovačević kratko je rekao da većina odbornika nije zadovoljna funkcionisanjem gradskog parlamenta i da je zato zatraženo da se izglasa nepoverenje Mileniću.

U jednočasovnoj raspravi o rezrešenju Milenića i Uroševića odbornici vladajuće koalicije ZZŠ i DS ocenili su da je reč o “otimanju vlasti, o političkoj krađi, kao i pritiscima na lokalnu samoupravu”.

VIDEO > Poetični odbornici u Kragujevcu:

Prisutnima se potom obratio dosadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović Verko, koji je izjavio da će u svom gradu, "za razliku od naprednjaka koje policija čuva i prati sve vreme", on uvek moći mirno da šeta.

- Ja nisam vojvoda četnički za razliku od vašeg vođe, ali jesam četnik po ubeđenju - rekao je za govornicom Verko.

On je istakao da je Kragujevac za vreme njegove vlasti sa 137. mesta u Srbiji dospeo na treće po ekonomskoj snazi, da se gradom "dobro upravljalo" i da će se vrlo brzo oni odmeriti snage s onima koji su ih smenili.

Predsednik Skupštine grada Saša Milenić rekao je u završnici rasprave da je razrešenje čelnih ljudi grada “atak države na ustavno pravo građana i lokalne samouprave”.

- Vlast se osvaja, dobija i menja na izborima, a zakonska procedura koja odborniku daje mandat omogućava upravo prelazak odbornika iz jedne u drugu stranku - rekao je on.

Milenić je dodao da se u zahtevu za smenu vlasti u Kragujevcu ne radi o tome ko je pogrešio, već da se nasiljem želi vlast.

- Vlast želi da demonstrira silu, a režimski SNS ne može da oseti vlast dok ne oseti patnju i bol svojih podanika - naglasio je Milenić.

Šef odborničke grupe ZZŠ Bojan Stojadinović rekao je da su odbornici bili izloženi pritiscima i da je ZZŠ gubila svoje odbornike koji su odlazili ucenjeni.

On je dodao da ZZŠ nema problem ni sa jednom političkom partijom koja ju je napustila, ocenjujući da je to politička krađa i da u Skupštini grada sada sede “politički lopovi”.

Danasnju situaciju u Skupštini Kragujevca, on je uporedio sa filmom “Maratonci trče počasni krug” i poručio naprednjacima da će samo da “istrče ovaj krug”, a da će novi izbori biti najkasnije do godinu i po dana.

Šef odborničke grupe DS Jovana Jovanović ocenila je zahtev SNS za smenu čelnika skupštine grada političkim avanturizmom, čiji je kompozitor iz Beograda, te da SNS pokušava da upodobi vlast na lokalnom sa vlasti na republičkom nivou.

- U poslednjih nekoliko dana bilo je različitih prestrojavanja, očigledno je bilo i postrojavanja u okolini Jagodine - rekla je ona, aludirajući na priče o karantinu jednog broja odbornika nove skupštinske većine.

Ono što ne vidimo je kako će nova skupštinska većina voditi grad, rekla je Jovanović, navodeći da je prekomponovanje lokalne vlasti postala praksa, ali da ne znači da je ta praksa dobra.

Smenu čelnika lokalne samouprave zatražila je odbornička grupa opozicione Srpske napredne stranke, koja je zajedno sa koalicionim partnerima, pre dve sedmice, podnela inicijativu za razrešenje predsednika Skupštine grada Saše Milenića (ZZŠ) i njegovog zamenika Milana Uroševića (SPO).

Od 87 odbornika u kragujevačkoj Skupštini, inicijativu za sazivanje sednice i smenu vlasti, kao i imanovanje novih kadrova na gradskim funkcijama, potpisalo je 44 odbornika iz SNS, SPS, DSS, SPO i Pokreta za naš grad Nebojše Zdravkovića.

Kragujevački naprednjaci, kako je ranije više puta izjavio šef odborničke grupe SNS Radomir Nikolić, traže promenu vlasti jer aktuelna loše upravlja javnim finansijama zbog čega je Kragujevac pred bankrotom, a preduzeća i ustanove imaju teškoće u poslovanju.

Reagujući na te izjave, Stevanović je odgovarao da plate u preduzećima i ustanovama kasne, ali ne mnogo, kao i da je gradska vlast, kako je rekao, izložena političkim pritiscima s vrha države, koja je tom gradu za polovinu smanjila transferna sredstva.

SNS i kolacioni partneri za novog predsednika Skupštine predlažu Milana Uroševića (SPO) dosadašnjeg zamenika predsednika tog tela, a Slavicu Kominicac (SPS) za zamenika predsednika Skupštine.

Ukoliko na sednici bude izabrano novo rukovodstvo Gradske skupštine, očekuje se da će nov saziv odmah zatražiti sednicu po hitnom postupku kako bi se odbornici izjašnjavali o razrešenju gradonačelnika Stevanovića i imenovanju Radomira Nikolića za prvog čoveka Kragujevca.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smena vlasti u Kragujevcu

Izvor: RTS, 28.Okt.2014

Većinom glasova odbornika predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić smenjen je sa te funkcije. Odbornici će se na sednici sazvanoj po hitnom postupku danas izjašnjavati o smeni gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i izboru Radomira Nikolića za prvog čoveka Kragujevca...Odbornici su...

Nastavak na RTS...

Odbornici LDP nisu glasali za smenu vlasti u Kragujevcu

Izvor: Blic, 28.Okt.2014

Liberalno demokratska partija ne podržava smenu gradske vlasti u Kragujevcu. Odbornici Liberalno demokratske partije učestvovali su u glasanju, ali nisu glasali za smenu gradske vlasti, navodi se u sadašanjem saopštenju te stranke...Liberalno demokratska partija, kako je saopšteno, poštuje dogovor...

Nastavak na Blic...

BURA ZBOG LDP Verko i Milenić optužuju: Bez dogovora prišli većini! LDP: Nismo glasali za smenu

Izvor: Blic, 28.Okt.2014

Da li su odbornici LDP glasali za smenu lokalne vlasti u Kragujevcu, pitanje je koje je u Skupštini ovog grada danas podiglo veliku buru. Dok odlazeći čelnici Milenić i Stevanović optužuju tri odbornika LDP da su se priključili naprednjačkoj većini, stranka je te tvrdnje danas demantovala...Optužbe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.