Ruski kosmonaut slučajno virusom zarazio MSS

Izvor: B92, 12.Nov.2013, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski kosmonaut slučajno virusom zarazio MSS

U pitanju je poslednje mesto na svetu na kom želite da vaš kompjuter napadne virus. Međunarodna svemirska stanica orbitira iznad Zemlje na visini od 354 kilometra, i to je dovoljno zastrašujuće bez napada kompjuterskog virusa.

Međutim, to se upravo desilo kada je ruski kosmonaut sasvim slučajno zarazio kompjuterske sisteme na stanici.

„Ljudi na stanicu dolaze sa USb stikovima na kojima se nalazi virus. Zaista se ne šalim. Pričao sam sa ruskim kosmonautom koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi je rekao da se s vremena na vreme desi da sistemi budu zaraženi virusom“, izjavio je ruski stručnjak za kompjutersku bezbednost Eugen Kasperski.

Kontrolni sistemi stanice radili su na Windowsu XP pre nego što su oni prešli na Linux.

Ovo znači da su astronauti koji su koristili Windows programe na Zemlji mogli da sa sobom ponesu virus na stanicu na USB stiku.

Kasperski nije precizirao koliko su sistemi bili ozbiljno ugroženi virusom ni kako je problem rešen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski kosmonaut slučajno virusom zarazio MSS

Izvor: B92, 12.Nov.2013

U pitanju je poslednje mesto na svetu na kom želite da vaš kompjuter napadne virus. Međunarodna svemirska stanica orbitira iznad Zemlje na visini od 354 kilometra, i to je dovoljno zastrašujuće bez napada kompjuterskog virusa...Međutim, to se upravo desilo kada je ruski kosmonaut sasvim slučajno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.