RADIKALNO: Uništavaju i dezinfikuju papirni novac

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIKALNO: Uništavaju i dezinfikuju papirni novac

Na sve su spremni samo da ga suzbiju...

Budući da koronavirus i dalje hara Kinom, Centralna banka ove zemlje smislila je nove strategije uz pomoć kojih bi se virus usporio, a koje se sastoje iz „dubokog čišćenja“ i uništavanja novca.

Nove mere najavljene su 15. februara, a glavni cilj im je da prekinu kanale za širenje virusa koji je u međuvremenu postao zvanično poznat kao Covid-19. O virusu koji je inficirao oko 71 hiljadu ljudi širom sveta se još mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << toga ne zna, a prema poslednjim nalazima izgleda da van tela domaćina može da preživi i nekoliko sati. Upravo zbog toga novac, koji se i inače naziva „najprljavijom stvari na svetu,“ može da posluži kao sredstvo za brže širenje virusa, najpre zbog toga što u toku samo jednog dana prođe kroz veliki broj ruku.

Tako Narodna banka Kine sada „pere“ novac u pravom smislu te reči, a za dezinfekciju se koriste ultraljubičasto zračenje i visoke temperature, te se novac potom šalje u karantin koji traje 14 dana, da bi se tek nakon toga ponovo vratio na tržište. Da bi nadoknadila novac koji je u izolaciji banka će štampati velike količine svežeg, „nezaraženog“ novca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.