Predstavljanje mladih dizajnera iz Indonezije u Beogradu

Izvor: Blic, 21.Sep.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje mladih dizajnera iz Indonezije u Beogradu

U Ustanovi kulture "Parobrod" u ponedeljak, 22. septembra, biće otvorena izložba "Atmosfera", na kojoj će biti predstavljeni mladi dizajneri iz Indonezije.

Umetnička organizacija 80|10 iz Beograda, u partnerstvu sa kreativnim veb portalom Grafis Masa Kini iz Indonezije (http://grafismasakini.com/), pozvala je zainteresovane indonežanske vizuelne umetnike - grafičke dizajnere, fotografe i ilustratore da prikažu svoje radove koji će prezentovati "novu" i mladu kreativnu scenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Indonezije (kako kroz komercijalne tako i eksperimentalne radove).

Većina radova koje će publika imati priliku da vidi od 22. do 29. septembra u UK Parobrod, potiču sa prethodnih projekata, dok je nekoliko radova nastalo specijalno za ovu izložbu.

Izabrani umetnici Ketrin Susilo (digitalna fotografija), Haris Mustafa (grafički dizajn i ilustracija), Ines Arianiputri (grafički dizajn, tipografija, brending), Oktodia Mardoko (& Haryadhi) - Belantara studio (animacija i dizajn), Oni Renantalis (ilustracija i dizajn) i umetnik Rege Indrastudianto (grafički dizajn i ilustracija), koji će biti gost izložbe u Beogradu, izneli su kulturno prepoznatljive narative koji predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.

Cilj izložbe je da se ovo područje predstavi iz drugačije perspektive od uobičajene kojom se nama daleke "egzotične" zemlje poput Indonezije, često prikazuju kao ruralne sredine, a neretko se povezuju sa ekonomskom i socijalnom nerazvijenošću.

U tom smislu, izložba je tematski veoma široka i otkriva sve ono čime se pojedinac/umetnik bavi u ovom trenutku; otuda ona iznosi kulturne, sociološke, verske i/ili ideološke interpretacije, ali i pojedinačne snove koji mogu biti kritičan odraz svakodnevnih situacija.

Kustos izložbe Sara Brkić, postavlja pitanje kakva je trenutna atmosfera u Indoneziji danas i da li se bitno razlikuje od one u Evropi.

Da li se dizajn može posmatrati kao način komunikacije koji oblikuje stvarnost ili bar predvidja i anticipira novu atmosferu.

Izložbom ovih radova (pre)ispitujemo i sagledavamo kakav je dijalog umetnika Indonezije sa sopstvenom kulturom i na koji način oni adaptiraju ideje kulturnog nasledja održavajući svoj kreativni karakter i mogućnosti.

Povodom izložbe Atmosfera, šef UNESKO katedre za menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Milena Dragićević Šešić, preispituje koliko su u ovom globalnom svetu daleko umetničke scene Srbije i Indonezije i da li nas sećanja na period zajedničkih geopolitičkih nada - na period nesvrstavanja i sna o multipolarnom svetu u vreme hladnog rata mogu ponovo vezati.

Dragićević Šešić referiše na knjigu Geopolitika emocija (CLIO, 2012), Dominika Mojsija, koji ceo azijski kontinent označava kontinentom nade, kontinentom u kome ne samo dve ekonomske velesile u BRIKS arhipelagu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), već i druge države razapete željom za napretkom i unutrašnjim pitanjima ostvarivanja spečificnih multikulturalnih identiteta, nastoje da kroz sve oblike stvaralaštva, a posebno one koji se danas označavaju imenom "kreativnih industrija", ostvare proboj u svet - na svetsko kulturno i ekonomsko tržište. Indonezija svakako medju njima zauzima posve specifično i snažno mesto.

Ona naglašava da će ova izložba ne samo otvoriti nove vidokruge, već da će pružiti i nove perspektive saradnje indonežanskih i srpskih umetnika, a preko njih i saradnje umetnika Jugoistične Evrope sa umetnicima Jugoistočne Azije.

Izložba Atmosfera podržana je od stane Ambasade Republike Indonezije u Beogradu i ambasadora Samuela Samsona, zajedno sa partnerom izložbe Ustanovom kulture Parpbrod.

Medijski partner je GMK (Grafis Masa Kini) iz Indonezije, a prijatelj izložbe - Nusantara, Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UK Parobrod: predstavljanje mladih dizajnera iz Indonezije

Izvor: 24sata, 22.Sep.2014, 08:22

U Ustanovi kulture Parobrod danas će biti otvorena izložba Atmosfera, na kojoj će biti predstavljeni mladi dizajneri iz Indonezije...Većina radova koje će publika imati priliku da vidi od 22. do 29. septembra u UK Parobrod, potiču sa prethodnih projekata, dok je nekoliko radova nastalo specijalno...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.