Pogledajte kako se dizajn sajtova menjao kroz vreme (3 servisa)

Izvor: SaznajNovo.com, 05.Jun.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako se dizajn sajtova menjao kroz vreme (3 servisa)

Meni, kao veb dizajneru, je uvek bilo zanimljivo da sednem i gledam kako su se sajtovi menjali kroz vreme. Tačno se može uočiti trend u dizajnu za svaki period: boje, font, veličina i raspored elemenata… Danas imamo čist, minimalni, dizajn sa gradijentom i blagim senkama. Nekada je trend bio skroz drugačiji, a to možete videti ako pogledate istoriju dizajna sajtova.
Web Design Museum – https://www.webdesignmuseum.org/
Naišao sam nedavno na jedan sajt na kojem se nalazi lista >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << poznatih sajtova sa slikama iz ranijeg perioda. U cekciji „Timeline“ se nalaze (trenutno) 74 poznata sajta i njihovi izgledi kroz godine.
Neki od sajtova koji su dostupni:
Google (1998-2018) Apple (1996-2018) Facebook (2004-2018) Youtube (2005-2018) Microsoft (1996-2016) Yahoo! (2004-2017) Samsung (1996-2016) Kompletnu listu pogledajte ovde: sn.rs/ybc5a
Ako pak želite da pogledate samo kako su izgledale prve verzije poznatih sajtova, na ovom linku se nalazi lista od čak 1120 sajtova!

Webolution – http://fabianburghardt.de/webolution/
Veb developer Fabian Burghardt je kreirao veb stranicu gde je sumirao veb dizajn sajtova za određene godine (1991-2015). Kako je on naveo: „The Evolution Of Webdesign je kolekcija i imitacija trenda veb dizajna od 1991 do 2015. godine“. Kada otvorite stranicu prikazaće se izmišljeni sajt iz 1991. godine, a na dnu ekrana imate slajder pomoću kojeg se krećete kroz godine.
NASA sajt iz 1997. godine / fabianburghardt.de/webolution/
Web Archive – http://web.archive.org/
Ovo je servis koji arhivira veb stranice. U njihovoj arhivi se (trenutno) nalazi 320 milijardi veb stranica. Tamo možete jednostavno uneti neki URL i pogledati istoriju tog linka. U većini slučajeva učitavaju se kompletne veb stranice, ali se desi nekada da se neki elementi ne učitaju (ikonice, skripte, CSS…).

Saznaj Novo kroz vreme Ukoliko želite da vidite kako je ovaj blog izgleda od svog osnivanja do danas, možete pogledati galeriju ispod. Isto tako možete posetiti Web Archive stranicu bloga pa izabrati određeni dan.

Link do članka - Pogledajte kako se dizajn sajtova menjao kroz vreme (3 servisa)

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.