Panasonic testira staklene solarne panele koji proizvode električnu energiju za zgrade

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 17.Okt.2023, 18:02

Panasonic testira staklene solarne panele koji proizvode električnu energiju za zgrade

„Perovskitske“ solarne ćelije su integrisane sa staklom da bi proizvele fotonaponski sloj koji je debljine samo jedan mikron, a smešten je između dva staklena supstrata. Proces proizvodnje koristi kombinaciju Panasonic-ove originalne metode nanošenja mastila pomoću inkjet štampe i laserske obrade. Tako bi se proizveli veliki paneli različitih dimenzija koji ostaju dovoljno transparentni da bi mogli da služe kao prozori.

Panasonic kaže da je postigao efikasnost konverzije od 17,9%, što je najviši nivo efikasnosti konverzije za perovskitski modul veći od 800 kvadratnih centimetara. Tvrdnja je nezavisno potvrđena od strane Američke Nacionalne Laboratorije za Obnovljivu Energiju.
Kako bi testirali prototip staklenih panela koji proizvode energiju, Panasonic ih je instalirao u model kuće izgrađene za Fujisawa održivi pametni grad u prefekturi Kanagava, u Japanu. Performanse stakla će biti nadgledane tokom godine, sa očekivanim završetkom testa do kraja novembra 2024. godine.

Panasonic je počeo da razvija ovaj tip solarnih ćelija još 2014. godine i sada planira da ih učini dostupnim za upotrebu u različitim zgradama do 2028. godine. Predstavnik Panasonic-a je objasnio da će koristiti njegovu efikasnost koja je među najvećima na svetskom nivou kao prodajni argument… svako mesto na svetu gde se koristi staklo je potencijalno tržište, kao što su kancelarijski prozori i svetlarnici u tržnim centrima.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.