PROSVETARI NA ULICAMA Đaci neće dobiti knjižice, ne plašimo se pretnji Ministarstva

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROSVETARI NA ULICAMA Đaci neće dobiti knjižice, ne plašimo se pretnji Ministarstva

Sindikati prosvete protestovali su na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa. Dvoipočasovni protest završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.

"Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo", rekao je
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Mi nismo prosvetni jadnici, mi smo učitelji, vaspitači, tu smo zbog dece, zato što mislimo i smemo da kažemo", rekao je Milan Vidojević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici i okolnim ulicama se polako normalizuje, a učesnici protesta se razilaze.

Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.

- Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća -  rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

 - Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata - rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Učesnici protesta uputili su se ka zgradi Vlade i ministarstva prosvete.

"Okupili smo se da kažemo Vladi da ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala", rekao je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Slobodan Brajković, obraćajući se okupljenima.

On je kazao da prosvetni radnici traže da im se u 2015. godini nadoknade odbici od plate, da se hitno potpišu Posebni kolektivni ugovori i da se uradi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prosvetari su na skupu naveli da im je iz Vlade Srbije nuđeno da plata za novembar i decembar bude veća za ukupno 6.500 dinara.

- Ne plašimo se pretnji ministarstva prosveta da cemo snositi posledice zato što danas ne drzimo nastavu. To samo pokazuje koliko se ministarstvo plaši naše pobune, a mi nećemo odustati - rekao je Milorad Antić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe.

Verbić je rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno obustavom rada u pojedinim školama.

Prema njegovim rečima sindikati su postupili veoma loše pozivom nastavnicima na obustavu rada, objasnivši da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obaveštavaju da škole ne rade "što nije njihov posao"...

Više od 200 prosvetnih radnika iz Kraljeva, članova tri reprezentativna sindikata, okupilo se ispred Gradske uprave u Kraljevu, kako bi se solidarisali sa kolegama u drugim gradovima u Srbiji koji su potpuno obustavili nastavu.

U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

Prema informacijama sindikata, u Kraljevu su danas u potpunoj obustavi rada 23 škole od ukupno 32, koliko ih ima na području Kraljeva.

Od 30 osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu u 23 obrazovne institucije se odvija neki od vidova obustave rada, izjavio je danas Tanjugu predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca Milan Jevtić.

Prema njegovim rečima, u nekim školama je potpuna obustava rada, dok su u drugim časovi skrećeni na 30 minuta.

Od sedam osnovnih škola u opštini Gornji Milanovac, dve su danas potpuno obustavile nastavu, a u pet se održavaju skraćeni časovi, rečeno je u prosvetnoj

inspekciji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.