Ovu tajnu Windows funkciju koristite samo U KRAJNJOJ NUŽDI

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 16:01

Ovu tajnu Windows funkciju koristite samo U KRAJNJOJ NUŽDI

Ukoliko vam se računar zamrzne, iskoristite funkciju za koju malo ljudi zna.

Postoji nekoliko načina na koje možete restartovati svoj Windows računar - od fizičkog dugmeta do upisivanja određene naredbe u komandnu liniju. Međutim, iako opcija ne manjka, veliki je broj onih koji nikada nisu čuli za funkciju "Emergency restart" (Interventno ponovno pokretanje).

U pitanju nije nova funkcija - postoji još od vremena Windows Vista operativnog sistema - a kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << joj samo ime kaže, namenjena je za restartovanje računara u slučaju nužde, kada se sistem zamrzne ili kada nešto ozbiljno pođe po zlu. Najbolje bi bilo da je shvatite kao softversku alternativu fizičkom dugmetu, a ne kao standardnu proceduru kroz Start meni.

Dakle, ukoliko se nađete u situaciji kada ništa drugo ne funkcioniše, veoma je korisno znati da postoje i druga rešenja, pogotovo ako nemate pristup fizičkom dugmetu. Evo kako možete izvršiti Emergency restart:

1. Istovremeno pritisnite CTRL + ALT + DEL na tastaturi

2. Držite CTRL i kliknite na POWER dugme u donjem desnom uglu ekrana

3. Kliknite OK (U redu)

Kada se odlučite na Emergency restart, Windows će vam izbaciti sledeće upozorenje u zavisnosti od toga koji jezik koristite:

Engleski: Click OK to immediately restart. Any unsaved data will be lost. Use this only as a last resort

Srpski: Kliknite na dugme U REDU da biste odmah ponovo pokrenuli računar. Svi nesačuvani podaci će biti izgubljeni. Ovome pribegavajte samo u krajnjoj nuždi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.