Nove sankcije Evrope, Rusija najavila da će odgovoriti

Izvor: Blic, 11.Sep.2014, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove sankcije Evrope, Rusija najavila da će odgovoriti

Države članice EU danas su se složile da pojačane ekonomske sankcije protiv Rusije stupe na snagu u petak, navode izvori u Briselu. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej tokom dana tu odluku treba zvanično da saopšti..

Evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje, stupiće na snagu od sutra, kažu briselski diplomatski izvori.

Na najavu da će nove sankcije stupiti u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na snagu, Moskva je najavila da će uslediti odgovor.

Iako u Evropskoj komisiji kažu da je sastanak ambasadora zemalja članica na ovu temu još u toku, nekoliko agencija javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, da je postignut dogovor da sankcije stupe na snagu od sutra.

Odluku o uvodjenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom

planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, javlja AFP.

Prema predlogu koji je ranije sačinila Evropska komisija, sankcijei bi trebalo da uključi zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Sem toga, sankcije će ograničiti pristup evropskom finansijskom tržištu ruskim naftnim kompanijama u državnom vlasništvu, što pogadja i “Gazpromnjeft”, većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije.

Novi paket sadrži i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu, a predloženo je da se na "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU doda novih dvadesetak imena.

Očekuje se da EU kasnije danas obelodani da li su zemlje članice usvojiti predložu odluku u celini, ili samo neke delove.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nove sankcije Evrope, Rusija najavila ograničenja na uvoz polovnih automobil

Izvor: Blic, 11.Sep.2014

Države članice EU su se složile da pojačane ekonomske sankcije protiv Rusije stupe na snagu u petak, navode izvori u Briselu. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej tokom dana tu odluku treba zvanično da saopšti...Evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje, stupiće na snagu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.