Ne morate da bacate stare grafičke: AMD im je doneo poboljšanje

Izvor: B92, 07.Okt.2023, 12:11

Ne morate da bacate stare grafičke: AMD im je doneo "poboljšanje"

Kompanija AMD ove nedelje objavila je FSR 3 – novu verziju svoje upscaling tehnologije.

FSR 3 ima mogućnost ubacivanja "veštačkih" frejmova kako bi podigla ukupan broj kadrova po sekundi i donela tečniji prikaz video-igara. Trenutno, FSR 3 podržavaju dve PC igre: Immortals of Aveum i Forspoken, a iz AMD-a preporučuju da se generisanje frejmova koristi na karticama Radeon RX 5700 i novijim, ili na RTX 20 seriji.

Međutim, FSR 3 tehnički nije zaključan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na starijim/slabijim grafičkim karticama, već je pitanje koliko koristi od njega imaju. Konkretno, generisanje frejmova radi najbolje kad igra u startu ima 60 fps. Kako to obično biva, starije grafičke kartice obično ne dosežu tu brojku u novim igrama.

Mada ima onih kartica koje podržavaju FSR 3 i nešto su starije, kompromis je što igra u tom slučaju izgleda mutno i zrnasto, a odziv kontrola je sporiji, ali je ipak dostignuće ako, recimo, Unreal Engine 5 video-igra doseže 60 fps na više od pet starom hardveru.

Ono što je zanimljivo, primećuje HCL, jeste to što vlasnici starih Nvidia grafičkih kartica danas imaju više koristi od rada kompanije AMD nego od kompanije koja je proizvela GeForce, jer sama Nvidia zaključava funkcionalnosti prema generacijama, pa je generisanje frejmova dostupno samo na najnovijoj seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.