Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon objašnjeno zašto je zijevanje 'zarazno'

Nema osobe koja se nije našla u ovoj situaciji, u društvu ste i na zijevanje osobe reagujete – zijevanjem.

Petogodišnje istraživanje napokon je potvrdilo nagađanja o tome zašto je zijevanje 'zarazno'

Naučnoci s talijanskog Univerziteta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima.

Naime, ono pokazuje nivo naše empatije tj. sposobnost da saosjećamo s drugim ljudima.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i izraze lica. Oni ispitanici koji su unutar 3 minute 'uzvratili' zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerojatnoća da će to uraditi žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi. Takođe je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i porodice, a manje kada smo u društvu poznanika.

Naučnici kažu kako je ovo istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezan s društvenom bliskošću i da pol utiče na njega. Prijašnje studije povezivale su 'zarazno' zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju. Ako mislite da možete pobijediti zijevanje, testirajte se uz video na dnu teksta.

(NN, zadovoljna.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.