Pronadjeno groblje gladijatora

Izvor: Beta, 08.Jun.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronadjeno groblje gladijatora

LONDON, 8. juna 2010. (Beta) - Britanski arheolzi veruju da su u Jorku pronašli groblje gladijatora koje je najbolje očuvana takva nekropola u svetu, javile su svetske agencije.

Eksperti Arheološke fondacije Jorka pronašli su osamdesetak skeleta iz perioda od prvog do četvrtog veka. Više elemenata navelo ih je na zaključak da je reč o ostacima gladijatora, profesionalnih boraca koji su se sukobljavali medjusobno ili sa divljim životinjama i tako zabavljali rimsku publiku. Većina kostiju pripadala je muškarcima snažne gradje i natprosečne visine. Velikom broju njih odsečena je glava, a na jednom od skeleta nalaze se tragovi ujeda.

"Jedan od najznačajnijih indikatora je veliki trag ujeda mesoždera, verovatno lava, tigra ili medveda, što je povreda bez sumnje nanesena u areni", ocenio je vodja arheološkog tima Kurt Hanter-Man. Pored toga, analiza više skeleta pokazala je da su neki muškarci imali jednu ruku dužu od druge, što je čest slučaj kod boraca koji od mladosti nose teško oružje.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađeno groblje gladijatora

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jun.2010

LONDON, 8. juna 2010. (Beta) - Britanski arheolzi veruju da su u Jorku pronašli groblje gladijatora koje je najbolje očuvana takva nekropola u svetu, javile su svetske agencije. Eksperti Arheološke fondacije Jorka pronašli su osamdesetak skeleta iz perioda od prvog do četvrtog veka. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Pronađeno najveće groblje gladijatora

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2010

Arheolozi Britanije veruju da su u Jorku našli groblje osamdesetak skeleta gladijatora iz perioda od prvog do četvrtog veka. Većina su ostaci muškaraca snažne građe i natprosečne visine...Na mnogim kostima pronađeni su tragovi lavljih i tigrovih ugriza, što potvrđuje tezu da su ljudi poginuli...

Nastavak na Vesti-online.com...

U Yorku pronađeno groblje gladijatora

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jun.2010

YORK - Britanski arheolzi veruju da su u Yorku našli groblje gladijatora koje je najbolje očuvana takva nekropola u svetu, javile su svetske agencije. Eksperti Arheološke fondacije Yorka su našli osamdesetak skeleta iz perioda od prvog do četvrtog veka.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Groblje gladijatora u Jorku

Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2010, 07:00

LONDON - Britanski arheolzi veruju da su u Jorku našli groblje gladijatora koje je najbolje očuvana takva nekropola u svetu, javile su svetske agencije...Eksperti Arheološke fondacije Jorka su našli osamdesetak skeleta iz perioda od prvog do četvrtog veka...Više elemenata navelo ih je na zaključak...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.