NEVEROVATNO: Planiraju da ljude povezuju na osnovu DNK

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNO: Planiraju da ljude povezuju na osnovu DNK

Poslednji voz...

Genetičar Džordž Črč sa Harvard univerziteta prilično je ambiciozan kada su istraživanja DNK materijala u pitanju, pa su se na njegovoj listi našli projekti koji bi mogli da spreče starenje, te da od ljudskih bića naprave superheroje.

Najnoviju projekat se tiče ljubavnog života korisnika dejting aplikacija, a Džordž je otišao korak dalje, te zamislio servis koji bi korisnike povezivao na osnovu informacija o DNK materijalu.

Osnovna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ideja je da se spreče urođena genetska oboljenja, tako da tu nema mesta romantici. Da bi se razumelo kako aplikacija funkcioniše neophodna su makar osnovna znanja o dominantnim i recesivnim genima, te o tome da su dominantni geni, kako i samo ime kaže, oni koji odnose pobedu u prenošenju genetskih informacija.

Tako je na primer gen za braon oči dominantan, dok je onaj za plave recesivan, pa ako osoba sa tamnim očima dobije potomstvo sa svetlookim partnerom, dete će najverovatnije imati braon oči.

I dok je boja očiju manje važna, ističe se da su recesivni geni odgovorni i za neka genetska oboljenja, a osobe koje su nosioci uglavnom ne znaju ništa o tome, budući da su zdrave jer su pobedu odneli dominantni geni. Ukoliko se, pak, sretnu dve osobe koje nose recesivne gene za istu bolest, verovatnoća da njihovo potomstvo oboli je oko 25 odsto, pa se Džordž nada da bi DNK dejting aplikacija to mogla da spreči i doprinese boljem stanju celokupne ljudske populacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.