NEVEROVATNO: Evropski parlament korak bliže regulaciji veštačke inteligencije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 18:21

NEVEROVATNO: Evropski parlament korak bliže regulaciji veštačke inteligencije

Velike tehnološke kompanije izražavaju oprez prema novim regulativama, zabrinute zbog potencijalno nejasnih zahteva i mogućeg uticaja na inovacije u tehnološkom sektoru.

Evropski parlament napravio je značajan korak ka regulaciji veštačke inteligencije, s obzirom na to da su poslanici dve glavne grupe juče dali zeleno svetlo za privremeni sporazum o pravilima korišćenja ove sveprisutne tehnologije. Ovaj potez otvara put ka konačnom glasanju o zakonu poznatom kao AI Act, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakazanom za april, čime bi se uvela prva značajna regulativa u ovom sektoru na globalnom nivou.

AI Act ima za cilj da uspostavi okvir unutar kojeg će se razvijati tehnologija veštačke inteligencije, koja se već široko koristi u mnogim industrijama, uključujući bankarstvo, automobilsku industriju, elektroniku i avijaciju, ali i u sektorima bezbednosti i policijskog rada. Osim toga, regulativa će obuhvatiti i generativne AI modele, poput onih koje razvija OpenAI, koji se treniraju na obimnim setovima podataka i sposobni su da uče iz novih informacija radi obavljanja raznovrsnih zadataka.

Evropski parlament je preko društvenih mreža istakao da AI Act predstavlja korak napred u obezbeđivanju bezbednosti i poštovanju osnovnih prava kroz podršku privremenom sporazumu. Ovaj legislativni napor naišao je na široku podršku unutar EU, posebno nakon što je Francuska postigla dogovor koji olakšava administrativni teret za AI sisteme visokog rizika i istovremeno jača zaštitu poslovnih tajni.

‼️ AI Act takes a step forward:

MEPs in @EP_Justice & @EP_SingleMarket have endorsed the provisional agreement on an Artificial Intelligence Act that ensures safety and complies with fundamental rights 👇https://t.co/EbXtLBfIoY@brandobenifei @IoanDragosT pic.twitter.com/J3NXRhxd9p

— LIBE Committee Press (@EP_Justice) February 13, 2024

S druge strane, velike tehnološke kompanije izražavaju oprez prema novim regulativama, zabrinute zbog potencijalno nejasnih zahteva i mogućeg uticaja na inovacije u tehnološkom sektoru. Iako su pravila namenjena zaštiti i sigurnosti, postoji zabrinutost u pogledu toga koliko će nova regulativa ograničiti razvoj i primenu veštačke inteligencije, sa potencijalnim izazovima koji bi mogli uslediti nakon njene implementacije.

Ova inicijativa Evropskog parlamenta predstavlja ključan moment u globalnim naporima da se veštačka inteligencija stavi pod veću kontrolu, s ciljem osiguranja da njen razvoj i primena budu u skladu sa etičkim standardima i zaštitom prava pojedinaca. Kako će se industrija adaptirati i reagovati na ove promene, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.