Mićunović: Srbija je zbunjena, ali ima demokratski kapacitet

Izvor: Blic, 04.Dec.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Srbija je zbunjena, ali ima demokratski kapacitet

Srbija je danas zbunjena, kreće se po kružnom putu, ne nalazeći izlazak na pravi put", rekao je predsednik Upravnog odbora Fondacije Centar za demokratiju i jedan od njenih osnivača Dragoljub Mićunović, koji veruje da Srbija ima dovoljno demokratskog kapaciteta, kao i u napredak civilnog društva.

Izlazak na pravi put znači traganje i put za dobro društvo u kome će se pojedinac osećati kao pripadnik zajednice, biti solidaran sa drugima, slobodan u mišljenju i govorenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << siguran u zakone i bezbedan, kazao je Mićunović na svečanosti povodom 20 godina postojanja Fondacije Centar za demokratiju.

To društvo, kako je naveo Mićunović, neće doneti nikakav mesija, već sami moramo da ga izgradimo ali moramo iskreno voleti demokratiju i ponekad ponešto za nju i žrtvovati.

"Verujem da ova zemlja ima dovoljno demokratskih kapaciteta", kazao je Mićunović i dodao da kada neprijatelji dobrog, slobodnog i pravednog društva pomisle da su ga zatrli ili bar ućutkali, iz njegove dubine mora početi otpor, "možda se on nekima prvo učini kao šapat, ali onda postaje sve jači, kao borbena pesma".

Prema njegovim rečima, Fondacija Centar za demokratiju prošla je teška vrema ali je bilo bitno i u tim najgorim vremenima biti na strani slobode, mira i vladavine prava.

Verujem u napredak civilnog društva, rekao je Mićunović i dodao da upravo nevladine organizacije ispunjavaju deficit demokratije.

Generalna sekretarka Centra za demokratiju Nataša Vučković rekla je da je kada je centar osnovan, na građanskoj sceni Srbije bilo malo nevladinih organizacija i da je njegov cilj bio borba za demokratiju, slobodu i fer izbore, pluralizam, pomirenje u regionu, i za Srbiju u EU.

Ona je kazala da u će u narednom periodu aktivnosti Centra za demokratiju biti grupisane u tri glavne programske celine - javni dijalog o reformama i praćenje efekata reformi u Srbiji, reforme institucija u procesu pridruživanja EU, i zaštita ekonomskih, socijalnih i radničkih prava.

Vučković je kazala da je današnja svečanost prilika da se podsetimo ljudi koji su sarađivali sa tim centrom, navodeći Vojina Dimitrijevića, Biljanu Kovačević Vučo, Jelenu Šantić, Živorada Kovačevića i Miljenka Deretu.

Pored brojnih članova Demokratske stranke, svečanosti su prisustvovali univerzitetski profesori, predstavnici civilnog sektora i medija.

Dve decenije rada Centra za demokratiju obeležene su tribinom "Građanske slobode i prava u Srbiji - borba koja ne sme da stane".

Fondacija Centar za demokratiju je nevladina, nestranačka i neprofitna fondacija koja u Srbiji deluje od 1994. godine u oblasti obrazovanja za demokratiju, političke edukacije, unapređenju rada demokratskih institucija, promociji proevropskih politika, kao i praćenju ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Cilj je izgradnja dobrog društva“

Izvor: Danas, 04.Dec.2014

Srbija je danas zbunjena, krećući se po kružnom putu, ne nalazeći izlaz na „pravi put...Dobro društvo neće samo doći, neće nam ga pokloniti, moramo ga mi, građani, želeti, stvarati i boriti se za njega, poručio je na obeležavanju dve decenije postojanja Fondacije Centar za demokratiju Dragoljub...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.