Magazin za gluve omogućava čitaocima prevod na znakovni jezik

Izvor: marketingITD.com, 29.Apr.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magazin za gluve omogućava čitaocima prevod na znakovni jezik

Moderna tehnologija i pametni telefoni olakšavaju život milionima ljudi širom sveta tokom svakodnevnih aktivnosti, ali se njihov najveći značaj i dobrobit ogleda u pomoći onima koji imaju bilo koji vid teškoća u komunikaciji sa okolinom. Jedan od tih primera jeste i nemački projekat DEAF MAGAZINE (skraćeno DEAF MAG, eng. Magazin za gluve), čiji je cilj da uz pomoć moderne tehnologije prebrodi raskol između pisanog i znakovnog jezika.
 Svaki znakovni jezik gluvih, >> Pročitaj celu vest na sajtu marketingITD.com << pa tako i nemački, dosta se razlikuje od govornog i pisanog jezika, najviše u pogledu gramatike. Znakovni jezik ima svoja pravila koja nije uvek jednostavno prilagoditi pisanom ili govornom jeziku, i zbog toga nastaje jaz između gluvih i lica oštećenog sluha sa jedne i čujućih sa druge strane. Dakle: mada im se jezik (u osnovi) isto zove, oni ne govore istim jezikom. To je problem sa kojim se susreću gluvi širom sveta, i zbog toga gluva deca beleže lošije rezultate u školama – prosto rečeno: nemaju nastavu niti učila prilagođena svom jeziku.
Svesni ovog problema, Morphoria design collective uradio je koncept i dizajn posebnog magazina za gluve i osobe oštećenog sluha, sa ciljem da DEAF MAG bude ta spona između jezika čujućih i jezika gluvih ljudi.

Uvećana realnost (eng. augmented reality) je stvarnost koja je uvećana - potpomognuta određenim pomagalima: zvukom, videom, slikom, GPS sistemom. To je kombinacija realnog i virtuelnog sveta, poput one koju omogućava DEAF MAG: uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu možete uvećati realnost, tako da vam tekst bude „pročitan“ na znakovni jezik.

 
Teme koje obrađuje su raznovrsne: od raznovrsnih događaja, preko zanimljivih ličnosti i njihovih hobija, do vesti, kolumna i svega drugog što se tiče gluvih i nagluvih ljudi.
Detaljnije o ovom zanimljivom projektu pogledajte u video klipu koji ga predstavlja:

The post Magazin za gluve omogućava čitaocima prevod na znakovni jezik appeared first on marketingITD.

Nastavak na marketingITD.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.