Kuršumlija: Od smrzavanja spasli starca iz sela Žuč

Izvor: Blic, 08.Jan.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija: Od smrzavanja spasli starca iz sela Žuč

Dragosije Mijailović (83), meštanin sela Žuč, koji je bio na ivici smrzavanja u napuštenoj školi, primljen je u sredu veče u kuršumlijski Dom zdravlja.

Lekari su ocenili da se starac nalazi u relativno dobrom zdravstvenom stanju za svoje godine, ali da je neuhranjen i promrzao.

- Starac već nekoliko godina živi u ruiniranoj školi. Skoro je nepokretan, a poslednjih meseci su ga hranile komšije, koje su ga redovno obilazile - kaže jedan od poznanika. Mijailović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema porodicu, u selo Žuč došao je pre 25 godina, a pre toga je bio monah u jednom od kosovskih manastira. Donedavno je sakupljao drva i sam ložio vatru, ali je od ove zime to nemoguće zbog njegovog zdravstvenog stanja.

U Centru za sovijalni rad u Kuršumliji upoznati su sa slučajem nesrećnog Mijailovića i naglašavaju da je on korisnik socijalne pomoći već 25 godina, odnosno od 1990. godine.

- Radnici Centra za socijalni rad od 2010. godine pokušavaju da Mijailovića smeste u neku od porodica ili u starački dom u Prokuplju. Međutim, on to kategorički odbija i ne želi da napusti svoje mesto prebivališta. Samo smo 2012. godine kada se razboleo, na kratko vreme uspeli da ga smestimo u jednu porodicu, ali čim se malo zalečio samovoljno je napustio i vratio se u svoje mesto stanovanja - kaže direktorka Centra za socijalni rad Nevena Dragović.

Ona ističe da su radnici Centra poslednji put 5. decembra 2014. obišli Mijailovića i ponudili mu da ga smeste kod neke porodice ili u Dom starih, ali on nije hteo.

- Pre četiri godine, završili smo sve papire da Mijailovića smestimo u Dom za negu starih lica u Prokuplju o trošku centra, ali kada je trebalo da se preseli on se predomislio, a mi nemamo mehanizme da ga silom nateramo - dodaje direktorka.

Dragosije Mijailović prima socijalnu pomoć od 9.346 dinara mesečno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.