Izvor: Nezavisne Novine, 05.Mar.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina šalje novu svemirsku misiju na Mars 2020.

PEKING - Kina planira da lansira novu svemirsku ekspediciju na Mars kako bi nastavila istraživanje Crvene planete, izjavio je visoki zvaničnik i politički savetnik Je Peijan.

On je najavio da bi misija, sa robotskim vozilom, trebalo da stigne na Mars 2021. godine, nakon putovanja koje će trajati izmedju 7 i 9 mjeseci, javlja Čajna dejli.

"Postignut je koncenzus između predstavnika vlasti i vodećih stručnjaka u ovoj oblasti o slanju istraživačke misije na Mars", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << naveo je Peijan.

Kineski program istraživanja Marsa biće zasnovan prije svega na razvoju raketa "Dugi marš 5", saopštila je Administracija za svemirsku tehnologiju Kine.

U saopštenju se navodi da će raketa nove generacije upotrebljavati ekološko gorivo i pokazaće napredne svemirske tehnologije.

Naučnici su počeli da razvijaju tehnologije koje će omogućiti nesmetanu komunikaciju između Zemlje i robotske misije na Marsu, kao i pripreme za slijetanje šatla, rekao je kineski zvaničnik.

Prethodni udruženi pokušaj Kine i Rusije da istraže Mars završio se neslavno, nakon što se letjelica "Jinguo-1" srušila u Tihi okean neposredno poslije lansiranja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.