Kina napravila najbrži super-kompjuter na svetu

Izvor: Politika, 28.Okt.2010, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina napravila najbrži super-kompjuter na svetu

PEKING – Vodeći kineski istraživački centar objavio je danas da je napravio najbrži super-kompjuter na svetu.

Super-kompjuter Tjanhe-1 smešten je u Nacionalnom centru za super-kompjutere u severnom kineskom gradu Tjandžinu. On je sposoban da izvrši 2.507 biliona operacija u sekundi.

Zvanična lista najbržih super kompjutera na svetu trebalo bi da bude objavljena sutra, i ako se potvrdi da je Tjanhe-1 najbrži, on će tako iza sebe ostaviti nosioca titule super kompjutera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << broj 1 - XT5 Jaguara Sekretarijata za energetiku SAD.

Super kompjuteri koriste se za složene operacije kao što je modeliranje sistema vremenske prognoze, simulacija nuklearnih eksplozija ili dizajniranje putničkih aviona na mlazni pogon.

Beta

objavljeno: 28/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.