Kamera koja pravi bilion slika u sekundi: Fotografiše i providne objekte

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamera koja pravi bilion slika u sekundi: Fotografiše i providne objekte

Nova kamera sposobna je da napravi bilion slika u sekundi, kao i da fotografiše providne predmete.

Lihong Vang sa Kalifornijskog tehnološkog instituta već je napravio najbržu kameru na svetu. Ovaj uređaj je mogao da napravi deset biliona slika u sekundi.

Iako to zvuči neverovatno impresivno, što i jeste, ta kamera je ipak imala ograničenja.

Sada je Vang izumeo novu kameru koja ima sporiju brzinu (jedan bilion slika u sekundi), ali može da napravi fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << providnih objekata. Ova nova kamera kombinuje tehnologiju prve, sa starijom tehnologijom koja se naziva fazno-kontrastna mikroskopija.

Fazno-kontrastna mikroskopija je prilično stara, tačnije ima više od 100 godina kako je prvi put upotrebljena. Kreirao ju je holandski fizičar Fric Zernike da posmatra providne materijale, piše Tweak Town.

Radi tako što se posmatraju svetlosni talasi koji usporavaju dok ulaze u različite materijale.

"Ako imamo mrežu neurona, možda ćemo videti njihovu komunikaciju u realnom vremenu. Ono što smo uradili je da prilagodimo standardnu fazno-kontrastnu mikroskopiju tako da omogućava veoma brzo snimanje, što nam omogućava da vidimo ultra brze pojave u providnim materijalima", rekao je Vang.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.