KOLIKO KOŠTA REJTING Mogući gubici Rusije 30 milijardi dolara

Izvor: Blic, 29.Dec.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLIKO KOŠTA REJTING Mogući gubici Rusije 30 milijardi dolara

U slučaju da agencija "Standard i Purs" snizi investicioni rejting Rusije gubici ove zemlje mogu dostići 20-30 milijardi dolara, ocenio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev, u intervjuu radiju Biznis.

Ranije je S&P najavio da je stavio na razmatranje suvereni rejting Rusije zbog mogućeg sniženja, usled velikog kolebanja rublje i slabljenja privrede.

Radi se o rejtingu dugoročnih obaveza Rusije u stranoj valuti, utvrdjenom na nivou "BBB-" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u nacionalnoj valuti na nivou "BBB". Agencija je navela da će ruski rejting ponovo razmotriti sredinom januara i da ima 50 odsto verovatnoće da on bude smanjen u narednih 90 dana.

Uljukajev je ukazao da je pre nego što je Centralna banka oštro povećala referentnu kamatnu stopu u noći na 16. decembar, finansijsko tržište Rusije bilo na korak od bankarske krize.

Prema njegovom mišljenju, mera podizanja ključne stope za 6,5 odsto na 17 odsto godišnje, bila je neophodna za obezbedjenje finansijske stabilnost a ne zbog kontrolisanja inflacije.

"To je bila mera obezbedjenja finansijske stabilnosti, jer bi moguć masovni juriš ulagača na banke zbog konverzije sredstava u gotovinu i neke druge materijalne oblike, mogao da bude apsolutno poražavajući za bankarski sistem. Bili smo na korak od bankarske krize", rekao je Uljukajev.

On je, takođe, naglasio da u narednim mesecima vlada "mora da stvori uslove koji bi pomogli Banci Rusije da snizi REPO stopu".

Stanovništvo Rusije ove godine je kupilo stranu valutu u vrednosti 30 milijari dolara, kazao je Uljukajev i dodao da je to otprilike četvrtina ukupnog odliva kapitala.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će odliv kapitala ove godine biti 120-130 milijardi dolara. On je, na sastanku sa predstavnicima Federalne skupštine, priznao da je to velika cifra i podsetio da je 2008. bila još veća - 137 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.