KO BI REKO: Niko od njih ne koristi WhatsApp, samo SIGNAL

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO BI REKO: Niko od njih ne koristi WhatsApp, samo SIGNAL

Preporučila ga je evropska komisija...

Evropska komisija preporučila je svojim zaposlenima da počnu da koriste Signal, aplikaciju otvorenog koda s end-to-end enkripcijom za slanje poruka a u svrhu povećanja sigurnosti svojih komunikacija, piše Politico.

Preporuka se pojavila na internim oglasnim tablama početkom februara, obaveštavajući zaposlene da je „Signal odabran kao preporučena aplikacija za javnu instant razmenu poruka“.

Zašto je Signal >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bezbedniji?

Zagovornici bezbednosti i privatnosti, uključujući Edvard Snowden-a, dugo promovišu Signal kao „najsigurniju“ aplikaciju za razmenu poruka. To je zahvaljujući snažnoj end-to-end enkripciji. Međutim, najbitnija razlika između Signala i ostalih sličnih aplikacija je u tome što je Signal otvorenog koda, dok FejsbukovaVocap i Eplova iMessages nisu.

Aplikacija za bezbedno slanje poruka otvorenog koda znači da svako može da vidi izvorni kod aplikacije i proveri da li aplikacija zaista radi sve što tvrdi, poput zaštite vaših poruka od znatiželjnih očiju, uključujući i samog proizvođača softvera. To je veoma privlačno za veliku organizaciju poput Evropske komisije.

Signal su razvili 2013. aktivisti za zaštitu privatnosti podržani od neprofitne fondacije koju podržava jedan od dvojice osnivača Vocap, Brian Acton, koji je napustio Vocap 2017. godine zbog neslaganja s komercijalizacijom aplikacije.

Do preporuke Evropske komisije dolazi nakon niza otkrivenih špijuniranja komunikacija zaposlenih institucija EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.