Još satelita će leteti u svemir uz pomoć SpaceX kompanije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 13:51

Još satelita će leteti u svemir uz pomoć SpaceX kompanije

Lepo...

Satelitska kompanija Planet planira da iskoristi "vožnju" do svemira, i na željenu lokaciju stigne uz pomoć Falcon 9 rakete i kompanije SpaceX.

Incredible: The first stage of SpaceX's Falcon 9 as it returns to Port Canaveral after its historic astronaut launch.

(Credit: SpaceX) pic.twitter.com/bC4V4foqHU

— World and Science (@WorldAndScience) June 11, 2020

Tako bi tri satelita kompanije Planet trebalo da se nađu među 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novih Starlink jedinica, i prvi iskoriste novu uslugu koju nudi kompanija SpaceX. U pitanju je "deljenje prevoza" do kosmosa, zahvaljujući kojem će se Planet sateliti naći u već formiranoj SkySat konstelaciji u nižoj Zemljinoj orbiti. U sistemu je trenutno 15 letelica koje nisu veće od prosečne mašine za pranje veša, i služe za fotografisanje Zemlje. Konstelacija bi uskoro trebalo da dobije još šest novih satelita, od kojih prva tri kreću sa sledećom Starlink serijom, a preostala tri sa narednom koja bi trebalo da poleti u julu.

Ovo ipak nije prvi put da SkySats sateliti do željene lokacije idu uz pomoć Falcon 9 rakete, budući da je u decembru 2018. godine sedam satelita do niže orbite stiglo upravo na ovaj način. U pitanju je bila takozvana "SSO-A misija", u okviru koje je u kosmos poslato 64 satelita, i to sve uz pomoć samo jedne rakete. Za to lansiranje bila je odgovorna kompanija Spaceflight, a SpaceX sada direktno sarađuje sa manjim satelitskim kompanijama, što je deo novog programa koji je najavljen 2019. godine.

Nova saradnja došla je u trenutku kada Planet povećava rezoluciju fotografija, i u momentu kada svoje SkySat satelite približava Zemlji. Kompanija je objavila i novu online platformu na kojoj potencijalni klijenti mogu da traže snimke određenih oblasti, tako da se očekuje još satelita, a kako se potražnja bude povećavala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.