Istraga o curenju novih epizoda „Igre prestola”

Izvor: Politika, 14.Apr.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o curenju novih epizoda „Igre prestola”

HBO sumnja da su nove sadržaje na internet postavili kritičari iz medija koji su unapred dobili snimke da o njima pišu

Peta sezona dugo iščekivane TV serije „Igra prestola” imala je za vikend neočekivanu premijeru na torent sajtovima. Dan pre zvanične američke i dva dana pre evropske premijere, četiri epizode od ukupno deset novih bilo je dostupno preko ovih sajtova, koji se koriste za deljenje nelegalnih sadržaja.

U nedelju veče, kada je na kanalu HBO >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počelo zvanično emitovanje, skinute su skoro 800.000 puta za 12 sati.

Kompanija HBO, čija je ovo produkcija, počela je istragu da bi se utvrdilo kako je došlo do pojavljivanja sadržaja na internetu. Sumnja se na kritičare iz medija, jer su oni baš te četiri epizode dobili unapred da bi o njima pisali, prenose američki mediji.

„Nažalost, izgleda da su epizode potekle od grupe kojoj je HBO dao odobrenje da ih pogleda unapred. Aktivno istražujemo kako je do toga došlo”, navedeno je u saopštenju ove mreže.

Istraga bi trebalo da utvrdi da li je neko možda hakovao HBO ili medije koji su imali legalne skrinere (verzija koja se unapred šalje medijskim i festivalskim kritičarima ili prodavcima) ili je neko s legalnim snimkom iz nekog razloga odlučio da ga podeli. Sajt „Mešabl” piše da nelegalna kopija ima kvalitet snimka 480 p, a takav su dobili kritičari (na HBO je 720 p ili 1080 p). Žig sa imenom onoga kome je snimak namenjen zamagljen je.

„Igra prestola” je inače jedna od najpiratizovanijih serija, rekorder po nelegalno skinutim epizodama 2012. i 2014. godine.

Eli Glasner, novinar kanadske televizije Si-Bi-Es koji prati dešavanja u kulturi, jedan je od mnogih koji su dobili snimke prve četiri epizode na di-vi-diju.

„Ne verujem da će ovo obelodanjivanje ugroziti popularnost ’Igre prestola’. Činjenica je da najnovija sezona počinje sporo. Dosta je vremena potrošeno na uvođenje novih priča i likova i, ako ništa drugo, ovo će samo pojačati apetit fanova koji će želeti još”, ocenio je Glasner.

Ipak, on upozorava da će posle ovog incidenta mreže ubuduće drugačije postupati kada šalju materijal kritičarima i da će pojačati mere predostrožnosti.

Većina holivudskih studija sada prelazi na onlajn skrinere umesto di-vi-dijeva, čime se žrtvuje kvalitet snimka, ali je bezbednije.

Jedan od producenata je pre desetak dana izrazio bojazan da bi ovako nešto moglo da se desi jer su snimci slati po celom svetu stručnjacima za specijalne efekte. Oni imaju obavezu da pismeno potvrde da su ih posle obavljenog posla uništili, ali uvek postoji rizik da nešto izađe u javnost. U januaru je izašao u javnost ceo trejler za petu sezonu.

Ironija je da je HBO od ove sezone prvi put omogućio da nove epizode legalno pogledaju i ljudi koji nemaju klasičnu pretplatu, i to preko novog servisa „HBO nau” (HBO Now) u saradnji sa „Eplom” i još nekim provajderima.

J. J. K.

objavljeno: 15.04.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.