Iduće godine rezultati popisa

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće godine rezultati popisa

SARAJEVO - Naredne godine počeće objavljivanje rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, navodi se Informaciji Agencije za statistiku BiH, koju je danas usvojio Savjet ministara BiH.

U Informaciji se navodi da se sve aktivnosti na obradi popisnih materijala odvijaju prema planu Savjeta ministara.

Iz Savjeta ministara BiH podsjećaju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine izvršen na ukupno 24.319 popisnih krugova na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BiH.

Obrada podataka je počela 27. januara, a do 1. oktobra u cijelosti je završena ručna priprema materijala, skenirano je 90 odsto od ukupnog broja popisnih krugova, za 85 odsto materijala završeno je optičko prepoznavanje sadržaja popisnica i unos u bazu podataka, a šifrirano je 60 odsto od ukupnog broja tekstualnih odgovora.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojio je izvještaje o radu Operativne radne grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH za prvih šest mjeseci ove godine.

Prema tom dokumentu, ukupno je pronađeno 2.928 komada dobrovoljno predatog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Od toga, 1.492 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava dobrovoljno je predato i pronađeno, dok je prema kantonalnom zakonodavstvu oduzeto 76 komada oružja, po zakonodavstvu entiteta i Brčko distrikta oduzeto je 617, a po zakonodavstvu BiH oduzeto je 270 komada oružja.

Po osnovu prekršaja oduzeta su 473 komada oružja, a nadležnim tužilaštvima u BiH podneseno je 270 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, a prijavljeno je 279 lica.

Savjet ministara BiH usvojio je i Izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o izvršenju godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za 2013. godinu, koje sadrži aktivnosti 20 institucija zaduženih za zaštitu potrošača u BiH.

Značajan napredak u zaštiti potrošača tokom prošle godine ostvaren je u donošenju propisa u sektorima veterinarstva, fitosanitarne zaštite, hrane, lijekova i medicinskih sredstava, te telekomunikacija.

Pomak je ostvaren i u segmentu izdavanja više publikacija fokusiranih na oblast hrane, bezbjednost proizvoda, intelektualno vlasništvo i standardizaciju.

Nastavljeno je i finansiranje udruženja za zaštitu potrošača iz entitetskih i budžeta Brčko distrikta BiH.

U idućem periodu fokus aktivnosti biće na prilagođavanju propisa BiH zakonodavstvu EU u oblasti zaštite potrošača.

Konstatovano je da je Savjet ministara BiH realizovao 90 odsto zaključaka donesenih od 1. januara do 30. septembra ove godine.

U Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH, navodi se da je Savjet ministara u tom periodu realizovao 368 zaključaka, od ukupno zacrtanih 407 zaključaka, dok 39 zaključaka nije realizovano.

S tim u vezi, zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Savjeta ministara da ih bez odlaganja provedu, a da za zaključke čija realizacija zahtijeva duži vremenski period ili saradnju s drugim institucijama ubrzaju aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Zaključeno je da realizacija zaključaka i ubuduće treba da bude prioritet svih ministarstava i drugih institucija BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je danas informaciju o aktivnostima u okviru Dekade uključenja Roma 2005-2015. godine i ovlastio Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da aktivno učestvuje u razgovorima o procesu i modalitetima nastavka Dekade.

BiH je 4. septembra 2008. godine potpisala Deklaraciju o pristupanju Dekadi uključenja Roma, s ciljem poboljšanja života Roma, a najveći napredak postignut je u stambenom zbrinjavanju Roma, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Do sada je izgrađeno ili rekonstruisano 600 stambenih jedinica za više od 400 romskih porodica. Projekti su realizovani u 60 opština, a ukupno uložena sredstva su oko 16,5 miliona KM.

Za naredni period planirana je izgradnja ili rekonstrukcija još 150 objekata IPA sredstvima koja su odobrena BiH. Realizacija ovog IPA projekta, vrijednog oko pet miliona evra, započela je 2013. godine, a 80 odsto novca biće direktno uloženo u stambeno zbrinjavanje Roma.

Od 2009. do 2013. godine za zapošljavanje Roma izdvojeno je oko tri miliona KM, a ukupno je 300 Roma prošlo program zapošljavanja.

Značajan pomak načinjen je i u oblasti zdravstvene zaštite Roma u BiH, posebno u imunizaciji romske djece, te u uvođenju mnogih romskih porodica u redovni sistem zdravstvene zaštite.

Pozitivni rezultati u BiH u rješavanju problema Roma vodili su članice ove dekade u odluci da BiH od 1. juna 2014. do 30. jula 2015. godine predsjedava Dekadom Roma.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donio je odluku o godišnjem planiranju rada i načinu praćenja i izvještavanja o radu u institucijama BiH, kojom se jačaju kapaciteti za oblikovanje javnih politika u institucijama BiH.

Na ovaj način obezbjeđuje se godišnja planska osnova za izradu propisa i drugih politika, u skladu sa srednjoročnim programom rada Savjeta ministara i srednjoročnim planovima rada institucija BiH, te optimalna raspodjela resursa na prioritetne zadatke i projekte na godišnjem nivou.

Danas je utvrđen i Prijedlog sporazuma između Vlade NJemačke i Savjeta ministara BiH o grobovima žrtava rata na teritoriji dvije zemlje.

Sporazumom će biti trajno obezbijeđeno uređenje, održavanje, njegovanje i zaštita grobova iz perioda 1914-1918. i 1939-1945. godina, u skladu sa odredbama važećeg međunarodnog humanitarnog prava.

Savjet ministara BiH usvojio je na sjednici Informaciju Ministarstva odbrane o učešću predstavnika BiH na regionalnom sastanku o povećanju učešća zemalja zapadnog Balkana u operacijama UN za očuvanje mira, održanom 20. i 21. oktobra u Beogradu.

Zadužena su ministarstva inostranih poslova, odbrane i bezbjednosti da pokrenu postupak za organizaciju idućeg regionalnog sastanka UN o povećanju učešća zemalja zapadnog Balkana u UN operacijama UN za očuvanje mira koji će biti održan u Sarajevu 2015. godine.

Usvojena je i Informacija Direkcije za evropske integracije o nalazima i preporukama Evropske komisije sadržanim u Izvještaju o napretku za 2014. godinu i dokumentu Strategija proširenja i ključni izazovi 2014 – 2015. godine.

Zadužena su ministarstva i druga tijela uprave da razmotre Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2014. godinu i dokument Strategija proširenja i ključni izazovi 2014-2015. godine.

Ministarstva i druga tijela uprave zadužena su da u planove rada za 2015. godinu unesu aktivnosti kojima će se prevladati nedostaci navedeni u ovom izvještaju.

Vladavina prava ostaje suština procesa proširenja, uz ekonomsko upravljanje i unapređenje konkurentnosti, a poseban naglasak u ovogodišnjem izvještaju usmjeren je na izazove u reformi javne uprave, te je ponovno istaknuta važnost dobrosusjedskih odnosa, navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Evropska unija će u novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA dva u periodu 2014 – 2020. godina obezbijediti 11,7 milijardi evra za proces pristupanja zemalja proširenja, kao i za regionalnu i prekograničnu saradnju.

Prema ocjenama i nalazima u ovogodišnjem izvještaju o napretku za BiH, Evropska komisija je konstatovala da je BiH sveukupno ostvarila vrlo ograničeni napredak.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iduće godine rezultati popisa

Izvor: Cafe.ba, 18.Nov.2014

Naredne godine počeće objavljivanje rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, navodi se Informaciji Agencije za statistiku BiH, koju je danas usvojio Savjet ministara BiH...U Informaciji se navodi da se sve aktivnosti na obradi popisnih materijala odvijaju prema planu Savjeta ministara...Iz...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.