INTERNETOM SE ŠIRI OPASAN VIRUS: Zaključava računar i traži otkup od 300 dolara!

Izvor: JavneVesti.com, 07.Jan.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERNETOM SE ŠIRI OPASAN VIRUS: Zaključava računar i traži otkup od 300 dolara!

Virusi, spyware ili malware raznih vrsta često od korisnika za "oslobađanje" računara traže da njegov vlasnik plati otkupninu i ovaj trend nije neka novost, no najnovija napast ove vrste navodno se širi nevjerojatnom brzinom te nam ne preostaje ništa drugo nego upozoriti vas.

Najnovija prijetnja korisnicima Widowsa dolazi u obliku trojanca CryptoLocker i izuzetno je agresivan. Osim što od korisnika traži nešto viši iznos za "oslobađanje" računara, za to daje izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << kratak vremenski rok.
Pokupite li kojim slučajem CryptoLockera isti će vam šifrirati lične podatke i datoteke te onemogućiti pristup njima. Dat će vam rok od 96 sati da platite 300 dolara ili će vam u protivnom svi zaključani podaci biti nepovratno izbrisani.

Trojanac se širi porukama e-pošte i to najčešće u obliku obavijesti iz UPS-a ili FedExa zajedno s privitkom u obliku .pdf.exe, datoteke dvostruke ekstenzije. Američka služba koja prati napasti ove vrste navodi da su u opasnosti apsolutno svi korisnici, ne samo oni s tla SAD-a, te da napada vlasnike Windowsa u verzijama 7 i 8, Vista te XP.
Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego podsjetiti da biste trebali koristiti neko od antivirusnih rješenja s najnovijim nadogradnjama te ni u kom slučaju nemojte otvarati privitke e-pošte nepoznatih izvora.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.