INTERNET ARMAGEDON Ovo je samo jedna od 10 ekstremnih prognoza za 2015. godinu

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERNET ARMAGEDON Ovo je samo jedna od 10 ekstremnih prognoza za 2015. godinu

Danska Sakso banka u svojoj najnovijoj listi "10 ekstremnih predviđanja za 2015" prognozira promene koje bi mogle da "protresu" svet u 2015. godini.

Prema ocenama glavnog ekonomiste Sakso banke, Stina Džejkobsena, naredna godina će biti teška, ali potencijalno i godina u kojoj će ključni pokazatelji biti na minimumu.

Ovo su deset događaja koji bi mogli da poljuljaju finansijska tržišta u 2015. godini:

Ovaj sektor, prema ocenama analitičara Sakso banke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već gubi na zamajcu, naročito u Londonu. Oni predviđaju da će pucanje sektora dovesti do toga da cene kuća i stanova u Britaniji padnu za 25 odsto.

Ukoliko Japan nastavi nekontrolisano da štampa novac, vrednost jena će pasti.

Kineska vlada suočiće se sa lošom stranom kreditnog buma, pa će slabiju valutu iskoristiti kako bi podigla nivo inflacije.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi će verovatno otići sa te funkcije i vratiti se u Italiju kako bi pokrenuo reforme u idućoj godini i nasledio 89- godišnjeg predsednika Đorđa Napolitana. Prognozirajući mogući odlazak Marija Dragija iz ECB, Sakso banka napominje da se u toj finansijskoj instituciji vodi "rat" zbog mogućeg kvantitativnog labavljenja, čemu se protivi Nemačka.

Sakso banka predviđa, da će zbog ukrajinske krize i neprijateljskih odnosa sa Zapadom doći do bankrota ruskih kompanija, ili vlade u Moskvi, i to po osnovu stranog duga.

Hakerski napadi na velike kompanije nastaviće se u 2015. godini, ali će postati i agresivniji i rasprostranjeniji. Zbog ovoga, akcije najvećeg internet "igrača" Amazona pašće za 50 odsto.

Erupcija islandskog vulkana Bardarbunga stvoriće oblak prašine iznad Evrope. Ovo će pokvariti evropsko leto, a uticaće i na klimu. Klima će poremetiti žetvu što će da rezultira povećanjem cena pšenice.

Rekordan skok cena kakaa biće 5.000 dolara po toni u 2015. godini, što je posledica snažne tražnje za čokoladom širom sveta.

Sakso banka za sledeću godinu predviđa mogući izlazak Britanije iz sastava Evropske unije. Po predviđanjima, ova Partija Nezavisnosti (UKIP) osvojiće više od 25 odsto glasova, što će primorati Kameruna da uđa u koaliciju sa Najdželom Faradžem, liderom ove partije. To će rezultirati pripremama za referendum o nezavisnosti 2017. godine.

U 2015. pašće vrednost obveznica što će poljučjati ionako slabu evropsku ekonomiju. "Inflacija je pala na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, kamatne stope takođe, dok su cene energenata znatno niže. Manjak volatilnosti u podacima i u tržišnim aktivama pružio je investitorima lažan osećaj sigurnosti i to bi moglo uzrokovati veće probleme u 2015. godini", navodi Džejkobsen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.