Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2022, 13:50

Gugl značajno POBOLJŠAO PRETRAGU - pronalaženje tačnih reči nikada nije bilo lakše

Povratne informacije korisnika su ubedile Google da poboljša prikazivanje tačnih reči ili fraza.

Jedan od korisnijih alata u arsenalu Google pretrage je mogućnost pretraživanja tačnih reči ili fraza upotrebom navodnika. Ova mogućnost je veoma korisna za korisnike koji tačno znaju šta traže i treba da pronađu određene informacije. Međutim, ova funkcija nije savršena, pa je Google ažurirao kako bi poboljšao rezultate koje prikazuje korisnicima.

Tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gigant je u svom blogu detaljno opisao kako poboljšava pretragu pod navodnicima. Google softverski inženjer Jonghao Džin objašnjava da je ranije pretraga uključivala opis stranice, što je moglo, ali i nije moralo biti od pomoći korisnicima. Ali sa ovim novim ažuriranjem, pretraga će sada prikazati gde se tačno tekst pojavljuje u rezultatu, a takođe će podebljati reč ili frazu za pretragu.

"U prošlosti to nismo uvek radili, jer se ponekad citirani materijal pojavljuje u delovima dokumenta koji nisu pogodni za kreiranje korisnih isečaka", objašnjava Džin. "Na primer, reč ili fraza može da se pojavi u stavci menija stranice, kojom biste se kretali do različitih delova sajta. Pravljenje isečka oko ovakvih odeljaka možda neće proizvesti lako čitljiv opis."

Nakon što je primio povratne informacije od korisnika, Google je odlučio da je bolje prikazati gde se tekst pojavljuje u citiranoj pretrazi kako bi dao više konteksta o tome gde se reč ili fraza pojavljuje. Na ovaj način korisnici mogu lakše da odluče da li će im rezultat biti od pomoći.

Džin ističe da su citirane pretrage još uvek daleko od savršenih i možda ne sadrže uvek rezultate koje korisnik očekuje. To je zato što citirani tekst može biti uključen u meta opis stranice ili ALT tekst, ali ne i na samoj stranici. Google bi takođe mogao da vam pokaže stariju verziju stranice umesto najažurnije verzije, tako da može postojati razlika u stvarnom rezultatu od onoga što vidite u pregledu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.