»Google« lansirao veb preko balona na Šri Lanci

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Google« lansirao veb preko balona na Šri Lanci

VAŠINGTON - "Google" je zvanično lansirao internet preko balona na Šri Lanci, pa će tako to ostrvo biti jedina zemlja koja će omogućiti potpunu pokrivenost svoje teritorije internetom.

Projekat "Lun" testiran je tokom posljednjih godina, objavio je danas francuski dnevnik "Figaro" u svom veb izdanju.

"Google" razvija taj projekat od 2013. godine i testiranja su već obavljena u SAD, Brazilu i na Novom Zelandu.

Baloni napunjeni helijumom slati su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u stratosferu, 20 kilometara od Zemlje.

Tokom 100 dana oni su slali prema Zemlji signale koji omogućavaju pristup vebu, a veza je istog kvaliteta kao ona prema mreži treće generacije (3G).

Instaliranje "Lunsa" na čitavoj teritoriji Šri Lanke počeće u martu, a lokalni veb provajderi imaće pristup mreži balona, što bi trebalo da omogući sniženje cijena povezivanja na internet u toj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.