Google će koristiti kvantne računare u razvoju novih lekova

Izvor: ItRešenja.com, 16.Jan.2021, 01:10

Google će koristiti kvantne računare u razvoju novih lekova

Google-ovo odeljenje Quantum AI udružuje se sa farmaceutskom kompanijom Boehringer Ingelheim da bi razvilo nove vrste lekova, objavile su kompanije. Ideja je istražiti i razviti tehnologiju kvantnog računanja da bi se izvršile simulacije molekularne dinamike, tj. proučavanje kretanja molekula i atoma. Boehringer Ingelheim je razvio novu kvantnu laboratoriju za trogodišnji projekat, rekavši da je to prva farmaceutska kompanija u svetu koja se udružila sa Google-om u kvantnom računanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com <<

Boehringer Ingelheim će uraditi računarski potpomognuti dizajn lekova „in silico“, dok će Google isporučiti kvantne računare i algoritme. Kvantno računanje je pokazalo obećanja na ovom polju, jer u teoriji može da se nosi sa većim, složenijim molekulima od uobičajenih simulacija. Izuzetno tačno modeliranje molekularnih sistema nadaleko se očekuje kao jedna od najprirodnijih i potencijalno transformativnih primena kvantnog računanja.

Trenutni moćni računari mogu da podnesu većinu vrsta simulacija lekova, ali nisu baš dobri tokom ranih faza istraživanja i razvoja, kada naučnici proučavaju molekule povezane sa mehanizmima bolesti. Kvantno računanje ima potencijal da tačno simulira i uporedi mnogo veće molekule nego što je trenutno moguće, napisao je Boehringer Ingelheim u saopštenju za štampu. Kompanija je primetila da je kvantno računanje i dalje tehnologija u nastajanju, međutim, možda će trebati neko vreme da partnerstvo urodi plodom.

Izvor: PC Press

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.