Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2016, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizičar tvrdi da je otkrio smisao života

Džeremi Ingland, fizičar Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) tvrdi da život nije toliko misteriozan kao što se čini, uprkos tome što je nastao iz nežive materije.

U novom naučnom radu, on objašnjava kako jednostavni fizički zakoni čine složeni život vjerovatnijim. Drugim riječima, veće iznenađenje bi bilo da nema života u svemiru, nego da postoji planeta puna života kakva je Zemlja.

Šta je zajedničko za sve materije? Sve apsorbuju i emituju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << energiju. Dok kamen apsorbuje malu količinu energije, prije nego što ostatak rasprši nazad u svemir, život upija više energije i otpušta manje. To ga čini boljim za redistribuciju energije i proces konvertovanja i trošenja energije je jednostavno fundamentalna karakteristika svemira.

Prema Inglandu, drugi zakon termodinamike životu daje značenje.

Zamislite šolju vruće kafe koja se nalazi na sobnoj temperaturi. U jednom trenutku će i šoljica kafe poprimiti sobnu temperaturu i tako će i ostati – njena energija se rasula.

Sada zamislite molekule toplog praiskonskog okeana. Ingland tvrdi da se materija polako, ali neizbježno reorganizovala u oblike koji bolje koriste toplu energiju okeana.

Snaga Inglandove teorije je u tome da ona daje uvid u fizičke osnove Darvinove teorije evolucije i pomaže u objašnjavanju nekih evolucionih tendencija koje sama evolucija ne može objasniti.

Prilagođavanje koje nije od očigledne koristi vrstama, mogu se objasniti ovom teorijom.

“Razlog zbog kog organizam pokazuje karakteristike X više nego Y,ne moraju biti zbog toga što je X u boljoj formi od Y, nego zato što fizička ograničenja čine razvoj jednostavnijimza X, nego za Y”, kaže on.

(Dnevnik.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

On tvrdi da je otkrio smisao života

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2016

Džeremi Ingland, fizičar Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), tvrdi da život nije toliko misteriozan kao što se čini, uprkos tome što je nastao iz nežive materije...U novom naučnom radu, on objašnjava kako jednostavni fizički zakoni čine složeni život verovatnijim. Drugim rečima,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.