Da li ove godine dobijamo prenosivi PlayStation 5?

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 16:29

Da li ove godine dobijamo prenosivi PlayStation 5?

Pojavile su se informacije da Sony radi na uređaju koji bi mogao da funkcioniše kao prenosivi PS5.

Glasine o novoj Sony prenosivoj konzoli prisutne su već neko vreme, ali sve ukazuje na to da se ne radi samo o nagađanjima i željama onih koji žele da PlayStation napokon objavi novi uređaj jer njihovi PSP i Vita bili su, svaki na svoj način, izvrsni proizvodi.

Naravno, Vita je imala niz problema, ali nijedan od njih nije bio nužno vezan za samu konzolu koliko za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << loše odluke ili trenutna kretanja na tržištu. Na primer, podcenjivanje uticaja mobilnog gejminga ili bezobrazno skupe memorijske kartice.

Valveov Steam Deck možda još uvek nije mega-hit kakav, realno, zaslužuje da ude. Još uvek je to nišni proizvod koji ima relativno malobrojnu (najoptimističnija predviđanja su da je tokom godinu dana prodato nešto malo preko dva miliona uređaja i da će ih do kraja 2023. biti preko tri miliona), ali vernu bazu fanova.

Ali, uprkos brojkama, radi se o neverovatnom uticaju na industriju jer Nintendo je oduvek bio sila na tržištu prenosnih uređaja i kao da je prihvaćeno da upravo njima pripada taj deo industrije. Valve je promenio tu priču, a dobra stvar je da je Sony to prepoznao.

Q-Lite

Doduše, prema nekim objavljenim dokumentima, bili su spremni na to još 2017. Tada su najavili da će 2020. objaviti PS5, 2023. svoj prenosni uređaj, a 2027. i PS6. U to vreme, naravno, nisu mogli da predvide pandemiju ni načine na koje će ona uticati na proizvodnju, ali biće zanimljivo ako do kraja ove godine dobijemo ono što trenutno nosi kodno ime Q-Lite.

Dostupni rani prototipovi pokazuju da bi uređaj mogao da izgleda kao DualSense kontroler s velikim 8-inčnim LCD ekranom na dodir, a podržavao bi sve funkcije DualSense kontrolera i omogućio striming do 1080p u 60 FPS-a i brzi Wi-Fi 6E. Bio bi početak "druge PS5 faze" u kojoj bi trebalo da se pojave odvojena disk jedinica za PS5, bežične slušalice i Q-Lite.

Prema brojnim dokumentima, radi se o uređaju koji bi funkcionisao kao prenosivi PS5. Ne znamo da li će zaista tako i biti, ali u slučaju da se to desi, ne bi trebalo da imamo prevelika očekivanja jer Q-Lite (ili kako mu već bude konačni naziv) neće biti nalik Switchu, Steam Decku, pa čak ni PSP/Vita prenosivim uređajima. Najbliži mu je je Logitechov G Cloud koji funkcioniše kao cloud striming platforma.

Ukratko, igre ne instalirate, već koristite Remote Play sa svojim PlayStationom 5, što znači da ćete morati da posedujete i jedno i drugo.

Potencijalne prednosti i nedostaci

Prva reakcija na to je da G Cloud jednostavno nije nešto s čime biste želeli da upoređujete bilo šta na čemu radite jer ne samo da se Logitech s prenosivim uređajem nije proslavio već je tu i činjenica da Q-Lite strimuje više cloud platformi, a Q-Lite samo jednu. Uz sve to, stanje striminga video igara u ovom trenutku veoma je rudimentarno jer sve donekle funkcioniše kada imate više nego savršenu internet vezu, ali to nije čest slučaj. Nova Sony prenosiva konzola u teoriji bi bila samo uslovno rečeno prenosiva jer biste u svakom trenutku morali da budete u blizini super stabilne veze.

To bi onda podrazumevalo da ili Q-Lite ima ulaz za SIM karticu ili da biste u svakom trenutku morali da ga "hotspotujete" sa svog mobilnog uređaja, a i u tom slučaju teško da će veza biti toliko snažna da uživanje u igri bude na nivou kakav očekujete.

S druge strane, smestiti PS5 u daleko manje "pakovanje" teško je izvodiva i, još bitnije, skupa priča koja bi Q-Lite automatski stavila u nepovoljnu poziciju kakvu ima Aya Neo linija proizvoda. Eventualno bismo mogli da govorimo o prenosivom PS4 Pro uređaju, što bi značilo da već od starta imamo nešto što kaska za trenutnom generacijom.

Pristup s Remote Play prenosivim uređajem možda trenutno ne zvuči primamljivo, ali dugoročno gledajući, deluje kao doslovno jedina smislena opcija za Sony. Najjednostavnije rečeno, neminovno je da će vreme pregaziti svaki uređaj, ali kvalitet striminga postajaće sve bolji. To bi moglo otvoriti potpuno nova vrata za Sony i Logitech.

To bi, svakako, trebalo da se odrazi i na cenu. Zvanične cene, naravno, nema, ali neki smatraju da bismo, uz cenu od 200 do 250 evra, imali nešto u šta bismo mogli lakše da se upustimo. Sony bi tako uzeo Valveov pristup jer Steam Deck, uslovno rečeno, nije glavni proizvod koji kompanija želi da proda – glavni proizvod su igre s njihove Steam platforme. To bi bio slučaj i sa Sonyjem koji bi tako svoju PS Plus pretplatu učinio još atraktivnijom.

Ko je ciljana publika?

Tu sada govorimo o tome da vam je istovremeno potreban PlayStation 5, Q-Lite i pretplata na PS+ Premium, što novi uređaj čini nišnim proizvodom za one dubokog džepa, hardcore gejmere i postojeće korisnike koji žele da koriste apsolutno sve benefite PlayStation ekosistema.

Ali, ako im za rukom pođe da kvalitetno prezentuju uređaj, biće izuzetno zanimljivo videti kako će na sve reagovati oni koji još uviek nisu deo PS priče i da li će ih Q-Lite uopšte privući. Internet je, kao i obično, ekstremno skeptičan što se nove konzole tiče jer retki vide pozitivne strane.

Na kraju krajeva, postoji i opcija koja se naziva Backbone One, a radi se o zvanično licenciranom proizvodu koji Sony reklamira na svojim stranicama. Uglavnom, u pitanju je kontroler za iPhone. Dakle, klasični bežični kontroler na koji spajate svoj mobilni uređaj i on vam daje osećaj igranja DualSense kontrolerom sa svim haptičkim i drugim pogodnostima.

Potrebna vam je samo aplikacija i možete strimovati sve igre sa svog PlayStationa. Košta stotinak eura i predstavlja sasvim legitimnu i jeftiniju opciju za gejming u pokretu.

O svemu bi više informacija trebalo da imamo uskoro, jer predviđa se da bi Q-Lite trebalo da bude predstavkljen do kraja godine. Možda već u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.