Izvor: Tech-Lifestyle.com, 17.Nov.2023, 13:01

Da li kupovati telefon sa 3.5 mm priključkom za slušalice?

Postojalo je vreme kada je direktno priključivanje na slušalice bilo jedini način da se ostvari slušanje u pokretu. Međutim, spoj Bluetooth tehnologije sa mobilnim telefonima 2001. godine zauvek je promenio potrošnju audio sadržaja. U narednim godinama, pouzdane bežične veze i brži prenosnih brzine doveli su do stvaranja potrošački prihvatljivih Bluetooth slušalica. Deceniju kasnije, Bluetooth tehnologija vlada gotovo celokupnim tržištem slušalica. Postavlja se pitanje, da li kupovati telefon sa 3.5 mm priključkom za slušalice?
To nije sve. Bežični proizvodi sada se mogu pohvaliti raznovrsnom paletom Bluetooth kodeka za poboljšanje kvaliteta zvuka. Trenutni standard je SBC i relativno pouzdan je za sve bežične veze. Međutim, postoje i vlasnički kodeci, poput aptX Lossless-a i OPPO ultra-resolution lossless codec (URLC), koji su sposobni za prenos lossless audio sadržaja – prethodno karakterističnog za žičane slušalice.
S obzirom da ovi kodeci visoke rezolucije mogu strimovati muzičke sadržaje vrhunskog kvaliteta CD-a na brzini od 1,41Mbps, da li i dalje postoji mesto za žičane slušalice? I samim tim, treba li da se brinete o kupovini telefona sa priključkom za slušalice?
Zašto treba razmotriti telefon sa priključkom za slušalice Freepik Analogni audio znači dosledno slušanje visoke rezolucije Hajde da počnemo sa pozitivnim aspektima; postoje mnogi razlozi da i dalje tražite telefone sa priključkom za slušalice. Najvažniji od svih je kvalitet zvuka. Iako Bluetooth nudi nekoliko mogućnosti za lossless slušanje kao što su aptX Lossless, LDHC i URLC, nije lako pronaći kompatibilne proizvode (i izvor i reprodukcija). Promenljive stope bitova, posebno u zagušenim radio okruženjima, znače da nećete uvek imati lossless audio. Na primer, aptX Adaptive/Lossless automatski menja stopu bitova kako bi osigurao pouzdan signal, isto kao i LDAC-ova podrazumevana opcija „najbolji napor“.
Preskakanje zvuka i prekidi veze su potencijalni problemi prilikom bežičnog slušanja, posebno pri većim stopama bitova. Bluetooth slušalice deluju na istim radio frekvencijama kao i Wi-Fi ruteri, bežični telefoni, pa čak i mikrotalasne rerne. To može izazvati neželjeno ometanje signala i prekide zvuka. Ako koristite žičane slušalice, njihova veza je uvek konstantna, uključujući slušanje muzike u punom CD i Hi-Res kvalitetu, baš kao što je umetnik zamislio.
Nema baterije? Nema brige Takođe, ne morate da brinete o potrošnji baterije. Gotovo svi zvučnici žičnih slušalica napajaju se pasivno. Šta to znači, u najosnovnijem obliku, jeste da vaš telefon obavlja sav posao napajanja slušalica. Nasuprot tome, bežične slušalice zahtevaju baterije za napajanje svojih zvučnika, Bluetooth radia i za obradu digitalnih podataka. To rezultira time da većina bežičnih slušalica ima prosečno trajanje baterije od 5-6 sati. Bežične preko-ušne slušalice se nešto bolje snalaze, pružajući otprilike 15-20 sati reprodukcije. Možda je to dovoljno za dan ili dva neprekidnog slušanja, ali neizbežna degradacija baterije znači da bežične slušalice vremenom zadržavaju manje napunjenosti i na kraju postaju neupotrebljive.
Freepik Latencija je takođe nešto na šta treba obratiti pažnju. Bluetooth audio latencija varira između 34-200ms. Ovo može izazvati razne probleme u realnom vremenu, kao što su hands-free glasovni pozivi. Visoka latencija posebno nije poželjna za igranje video igara. Grupni razgovori i komunikacija u realnom vremenu su sastavni deo spletkarenja putem interneta. Ako želite da izbegnete kašnjenje zvuka, najbolje je koristiti žičane slušalice i telefon sa priključkom za slušalice.
Žice vas vezuju za uređaj Vrlo je lako izgubiti bežične slušalice. Postoji razlog zašto većina pratećih aplikacija sada ima funkciju „pronađi moje slušalice“. Njihov mali dizajn i odsustvo žica, iako su dobrodošli iz mnogih razloga, lako sevgube.
Zašto biste mogli biti bolje sa bežičnim slušalicama Freepik Bežično strujanje oslobađa Suprotno gorenavedenim tačkama, bežični striming je neosporno oslobađajući. Da li ste ikada bili frustrirani zbog toga što morate provući kablove ispod košulje da biste ih zaustavili da vise labavo ili ste primetili da se kablovi zapetljaju u vašu kosu? Pa, Bluetooth povezivanje eliminiše sve te probleme. Bežično strujanje korisnicima omogućava da se doslovno oslobode povezanosti sa svojim pametnim telefonima. Opseg Bluetooth veze se takođe drastično povećao tokom godina, pa možete odlutati od izvora zvuka i nastaviti slušanje.
Takođe, mnogo je lakše vežbati bez kablova. Nema više opasnosti od spoticanja u teretani ili iritantnih udaraca u vrat kada trčite. Čak možete i baciti telefon u ruksak, znajući da rajsferšlus nije ostavljen otvoren kako bi provukao kabl. Bežično povezivanje olakšava reprodukciju muzike sa različitih uređaja bez potrebe za hvatanjem aux kabla. To je vrlo korisno na zabavama i putovanjima. Sve to, i mnogo više, čini slušanje bežično zaista praktičnim načinom konzumiranja muzike.
Bluetooth podržava najnoviju audio tehnologiju Da ne spominjemo sve prilagođene funkcije koje dolaze sa modernim Bluetooth slušalicama i kompatibilnim pametnim telefonima. Superiorni ANC, Bluetooth Multipoint, surround zvuk i impresivan zvuk samo su neke od neverovatnih karakteristika kojima se mogu pohvaliti bežične slušalice.
Tu je i dugo očekivano usvajanje LC3/LE Audio-a u celoj industriji. Postavljen da zameni SBC kao podrazumevani Bluetooth kodek, obećava visokokvalitetno povezivanje sa niskom potrošnjom energije. Tehnologija za slušna pomagala ima koristi ovde, značajno poboljšavajući pristupačnost i podršku za korisnike slušnih pomagala, među ostalim novim slučajevima korištenja. Na primer, ubrzo će slušalice moći da se direktno povezuju sa spoljnim audio izvorima putem Bluetooth Auracast-a. Bilo da je u pitanju fudbalska utakmica, muzički festival ili bioskop, tehnologija za slušne pomagala može da nam pomogne da nas sve poveže.
Freepik Nova era konzumiranja muzike Strujanje muzike je primarni način na koji svi danas konzumiramo muziku, i veliki broj korisnika, čak i oni koji plaćaju za uslugu, verovatno i dalje slušaju muziku slabog kvaliteta, posebno dok su u pokretu. Mi smo već istakli prednosti žičanih slušalica za CD i Hi-Res sadržaj, ali korisnici koji strimuju muziku slabog kvaliteta ne trebaju slušalice vrhunskog kvaliteta. Obične slušalice sa AAC i aptX kodecima zadovoljavaju sve vaše potrebe. Opšte govoreći, ne trebate priključak za slušalice da biste slušali muziku visokog kvaliteta.
Kao što smo već spomenuli, mali broj bežičnih slušalica prelazi granice koje su nekada bile rezervisane za žične slušalice, sa podrškom za zvuk bez gubitaka. Ali će vam biti potreban telefon i slušalice koje podržavaju aptX Lossless, LHDC ili OPPO URLC kodeke. Deezer HiFi, Amazon Music Unlimited i Tidal HiFi su samo neki od glavnih igrača koji se već mogu pohvaliti strimingom muzike bez gubitaka; industrija se veoma brzo kretala. Dok će striming muzike bez gubitaka verovatno uvek biti vrhunska funkcija, bežične slušalice će biti sve sposobnije da iskoriste ove usluge. Glavna zabrinutost mogla bi uskoro biti ograničenje podataka; FLAC kvalitetni zvuk troši mnogo podataka.
Da li USB-C DAC uređaji mogu da konvertuju audiofili? Freepik Srećom, postoji potencijalna sredina između slušalica i Bluetooth povezivanja. USB-C digitalno-analogni konverteri (DAC uređaji) su danas sve popularnija opcija. Pretvarajući digitalne signale sa USB-C porta telefona u analogne i vodeći ih kroz pojačalo do 3.5mm porta, žične slušalice mogu se povezati sa pametnim telefonima koji nemaju 3.5mm priključak za slušalice. Još bolje, visokokvalitetni DAC uređaji mogu ponuditi superioran kvalitet zvuka u poređenju sa 3.5mm portovima koje možete pronaći na nekim pametnim telefonima. Neki DAC uređaji pružaju dovoljno snage za korišćenje visokoosetljivih audiophilskih slušalica sa vašim pametnim telefonom.
Ipak, postoje neki problemi sa ovim naizgled savršenim rešenjem. Prvo, visokokvalitetni DAC uređaji mogu biti veoma skupi. Budžetni DAC uređaji mogu se činiti privlačnim, ali često uključuju loše izrađena pojačala koja mogu izazvati distorziju u zvučnom signalu. Još jedan potencijalni nedostatak je da zauzimanje USB-C porta na telefonu sa DAC uređajem znači da nećete moći da punite telefon dok slušate muziku. To može izazvati probleme kada vam nestane baterije, a vi želite da nastavite sa slušanjem muzike.
Postoji i druga alternativa. USB-C na 3.5mm konvertori su mnogo jeftiniji od DAC uređaja, ali nažalost se više ne isporučuju uz telefone. Čak i tada, ne postoji garancija da će određeni konverter biti kompatibilan sa drugim pametnim telefonom. Na primer, Oneplus-ovi audio konvertori ne rade sa Google Pixel telefonima, i obrnuto. Činjenica da Apple koristi lightning kablove dodatno otežava situaciju.
Dakle, da li treba da kupite telefon sa priključkom za slušalice u 2023. godini? Kao i kod svih izbora, morate razmotriti prednosti i nedostatke. Žičane slušalice konstantno reprodukujuzvuk visokog kvaliteta, ali neke bežične slušalice mogu pružiti visokokvalitetni zvuk čak i bez gubitka kvaliteta zvuka. Žičane slušalice mogu propustiti mnoge najnovije funkcije koje Bluetooth slušalice smatraju važnim, ali garantuju neprekidno audio iskustvo.
Pored toga, pronalaženje telefona sa priključkom za slušalice često znači žrtvovanje drugih funkcija. Sa malo ili nimalo podrške vodećih brendova kao što su Apple, Google ili Samsung, izbor odličnih sveobuhvatnih pametnih telefona je ograničen.
Freepik Da li i dalje koristite priključak za slušalice na svom telefonu u 2023. godini? Sve manja podrška za priključke za slušalice među pametnim telefonima može otvoriti put za obnovu popularnosti media plejera. Umesto velike potrošnje mobilnih podataka, muzika visokog kvaliteta u formatu FLAC može se skladištiti na posebnom, posvećenom audio uređaju.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.