Atomska struktura enzima utiče na razvoj karcinoma

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2015, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atomska struktura enzima utiče na razvoj karcinoma

BEOGRAD - Američki naučnici ostvarili su napredak u otkrivanju atomske strukture PRC2, kompleksa enzima koji imaju ključnu ulogu u razvoju više vrsta karcinoma.

Oni se nadaju da će uspjeti da otkriju šta podstiče mutacije na genu PRC2 ili represivnom kompleksu polikomba 2, koji se povezuje sa razvojem limfoma, leukemije, tumora na mozgu, ali i brojnim urođenim bolestima koje utiču na proces rasta.

"Otkriće nas dovodi korak bliže razumijevanju načina na koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << PRC2 funkcioniše u normalnim ćelijama i na koji način mutacije u ovom genu uzrokuju teške bolesti", rekao je jedan od naučnika koji su radili na studiji, Ksin Liu sa Univerziteta u Teksasu.

Represivni kompleks polikomba 2 ima bitnu ulogu u više procesa u ljudskom organizmu, koju su ključni u procesu starenja, uključujući održavanje identiteta ćelija i njihovo umnožavanje, kao i elastičnost matičnih ćelija.

Ovaj kompleks modifikuje specifičan protein unutar hromatina - nukleoproteinskog sadržaja hromozoma, koji pomažu u održavanju genskih obrazaca.

Mutacije na genu PRC2 prekidaju njegov ispravan rad, što ima ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje.

"Proizvodnja previše ili premalo PRC2 enzima može neočekivano smanjiti aktivnost gena ili ih dodatno aktivirati, što nije dobro za ćeliju. U ovoj studiji otkrili smo na koji se način uobičajena visina PRC2 enzimske aktivnosti održava i reguliše", rekao je Xin Liu.

Liu i njegove kolege izradili su 3D atomsku strukturu kristala PRC2, koristeći posebnu tehniku koja se naziva rendgenska kristalografija.

To znači da konačno može precizno uporediti na koji se način PRC2 ponaša u normalnim i bolesnim stanicama i na koji način njegova interakcija sa hromatinom i ćelijskim proteinima utiče na njihov rast.

Sljedeći korak je primijeniti ove, nove informacije u istraživanju o tome na koji način novi lijekovi mogu spriječiti enzimsku aktivnost PRC2.

Liu kaže da naučnici istražuju potencijal takvih lijekova u liječenju nekoliko tipova limfoma.

Rezultati istraživanja objavljeni su časopisu Science.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.