AMD je lansirao najbrži akcelerator za superkompjutere na svetu

Izvor: ItRešenja.com, 20.Nov.2020, 05:21

AMD je lansirao najbrži akcelerator za superkompjutere na svetu

I dok je svet PC gaminga preokupljen AMD-ovim fenomenalnim Radeon RX 6800 i 6800XT grafičkim karticama baziranim na revolucionarnoj RDNA2 igračkoj arhitekturi, dotle je svet superkompjutera i masivnih data-centara sa oduševljenjem ispratio lansiranje AMD-ove prve akceleratorske kartice bazirane na sasvim novoj CDNA arhitekturi.

Šta je toliko specifično u vezi sa CDNA arhitekturom. Pa suštinski u pitanju je prvi super-kompjuterski akcelerator koji nije GPU u tradicionalnom smislu >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << značenja te skraćenice. Naime, CDNA arhitektura je fokusirana na makismiziranje svih onih delova GPU-a koji se zapravo i koriste u svrhe akceleracije ekstra-zahtevnih simulacija i specijalizovanih superkompjuterskih aplikacija. S druge strane svi ostali neophodni delovi GPU-a za procesiranje piksela su potpuno izbačeni iz čipa!

Kao osnovu za kreiranje nove CDNA arhitekture, AMD je iskoristio poslednju reviziju dizajna GCN arhitekture. Teksturne jedinice i jedinice za resterizaciju grafike su izbačene, a “šejder” jedinice su redizajnirane u tzv. “Matrix Core Engine”. Različite jedinice unutar samog čipa su povezane ultra brzom magistralom poznatom iz AMD-ovih EPYC procesora – “Infinity Fabric”.

Rezultat AMD-ovog re-inženjeringa GCN arhitekture u CDNA arhitekturu je AMD Instinct MI100 – najbrži superkompjuterski akcelerator sa maksimalnom mogućnom proračunskom snagom dvostruke preciznosti (FP64) od čak 11,6 TeraFLOPS-a!

Kako bi ove brojke stavili u odgovarajući kontekst, treba reći da je na početku ovog milenijuma, najmoćniji superkompjuter na svetu bio IBM-ov ASCI White. On se prostirao na površini dva košarkaška terena, bio je težak preko 100 tona i trošio je ukupno 6 Megavati električne energije. Ne računajući potrošenu struju, koštao je 163 miliona USD po današnjoj vrednosti dolara! ASCI White je imao FP64 performanse od 12,3 TeraFLOPS-a!

Dvadeset godina kasnije, jedan AMD Instinct MI100 akcelerator troši 300W, težak je 1,2 Kg i raspolaže FP64 računarskom snagom od 11,6 TeraFLOPS-a.

AMD je dizajnirao Instinct MI100 akceleratorske kartice tako da je moguće povezati do četiri kartice u jednu košnicu snage 45 TeraFLOPS-a za FP64, odnosno do 90 TeraFLOPS-a jednostruke preciznosti (FP32). Inače, AMD Instinct MI100 je opremljen sa HBM2 memorijom kapaciteta 32 GB i ukupne propusne moći od 1230 GBps.

Ono što omogućava sasvim novoj akceleratorskoj arhitekturi da iskaže svoj pun potencijal u realnim superkompjuterskim sistemima i ključni razlo zašto će prve ExaFLOPS superkompjutere pokretati AMD-ovi akceleratori, jeste AMD-ova ROCm softverska platforma otvorenog koda. U svojoj 4.0 verziji ROCm donosi objedinjenu podršku i za superkompjutere i za radne stanice za razvoj Mašinske Inteligencije (MI).

Nakon zvaničnog predstavljanja CDNA arhitekture, Instinct MI100 akceleratora i ROCm 4.0 platforme, postalo je jasno zašto je AMD odabran kao aksluzivni dobavljač i centralnih procesora i akceleratorskih kartica za oba najbrža Exa-Scale super računara: “Frontier” i “El Capitan”. Jednostavno, AMD nudi maksimalno optimizovan hardver i open-source softver naučnoj i akademskoj zajednici uz performanse koje trenutno nemaju premca na tržištu.

AMD Instinct MI100 specifikacije možete pogledati na ovom link-u

Promo video možete pogledati na ovom link-u

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.