ALGORITAM JE ČUDO: Pomoću programa napravili svaku moguću melodiju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2020, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALGORITAM JE ČUDO: Pomoću programa napravili svaku moguću melodiju (VIDEO)

Lepa vest...

Muzika je u osnovi kombinacija različitih nota koje se sviraju u različitim ritmovima. To znači da postoji samo ograničen broj mogućih kombinacija, što znači da se povremeno pojavljuju tužbe u kojima će jedan muzičar/bend tužiti drugog tvrdeći da su ukrali melodiju koju su napisali i upotrebili u svojoj pesmi.

Koliko su te tvrdnje legitimne zavisi jer mogu biti prilično subjektivne, a mogu biti i zastrašujuće za muzičare koji se probijaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i koji ne žele konflikte sa kolegama. Kako bi pomogli u rešavanju ovog problema, dva muzičara Damien Riehl i Noah Rubin pitali su se kako bi bilo da naprave svaku moguću melodiju i postave ih na javni domen?

Upravo su to uradili gde su koristili algoritam za snimanje svake moguće melodije sa 8 nota i 12 taktova. Algoritam je potom prošao kroz svaku moguću kombinaciju nota sve dok nijedna nije ostala, što se rezultovalo sa oko 300.000 melodija u sekundi.

Prema Riehl-u, „Prema zakonu o autorskim pravima, brojevi su činjenice, a prema zakonu o autorskim pravima, činjenice ili imaju tanka autorska prava, gotovo nikakva autorska prava ili uopšte nema autorskih prava. Dakle, možda ako su ovi brojevi postojali od početka vremena, a mi ih samo sad izvlačimo, možda su melodije samo matematika, što su samo činjenice, a činjenice nije moguće kopirati.“ Nismo sigurni da li će njihova taktika uspeti i pomoći muzičarima, ali sigurno je da je pristup zanimljiv.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napravili i objavili svaku moguću melodiju na svetu VIDEO

Izvor: B92, 01.Mar.2020

Muzika je u osnovi kombinacija različitih nota koje se sviraju u različitim ritmovima. To znači da postoji samo ograničen broj mogućih kombinacija, što znači da se povremeno pojavljuju tužbe u kojima će jedan muzičar/bend tužiti drugog tvrdeći da su ukrali melodiju koju su napisali i upotrebili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.