AKO VAS NE PRATE ONDA VAM TROŠE BATERIJU: Ovih 5 aplikacija treba izbeći

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKO VAS NE PRATE ONDA VAM TROŠE BATERIJU: Ovih 5 aplikacija treba izbeći

Pri instaliranju novih aplikacija treba obratiti pažnju na tražene dozvole ali i na trošenje baterije.

Bilo da se uz njih mogu pratiti korisnici, troše puno baterije ili zauzimaju memoriju - ove aplikacije vam samo štete.

Smartfon, uprkos svim čarobnim mogućnostima koje donosi u naš život, predstavlja i opterećenje - a ovo je lista aplikacija na njemu koje treba izbeći. Bilo da vas uz njihovu pomoć mogu pratiti, predstavljaju pretnju mentalnom zdravlju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili vam samo "crpe" bateriju i memoriju, dovoljan je razlog da ih izbegnete, ako ne sve onda bar ovih pet.

"Angry Birds"

Depresivna, ali istinita činjenica -"Angry Birds" nije vaš prijatelj, čak niti nakon svih ovih godina provedenih zajedno. Naime, ta igrica koju je 2009. osmislio finski developer "Rovio Entertainment", preko noći je postala hit. Šta je pošlo po zlu?

Sve je počelo s Edvardom Snoudenom, koji je tvrdio kako ta igrica uzima enormnu količinu podataka o korisniku, a to je potvrđeno kada je otkriveno da su"US National Security" i britanski "Communication Headquarters" preko nje prikupljali privatne podatke o ljudima.

 Osim toga, reklamna kampanja skrivena u kodu igrice omogućila je ciljano oglašavanje te su preko nje najosjetljiviji podaci poput telefonskih brojeva, lokacija, političkih informacija, pa čak i informacija o seksualnoj orijentaciji korisnika postali vidljivi. Iako developeri kažu kako je aplikacija sada sigurna za korićtenje, možda nije loše malo se odmoriti od pucanja u svinje i igranja s pticama.

"IPVanish VPN"

VPN-i ili virtualne privatne mreže u posljednjih su 10 godina postale vrlo popularne, iako postoje još od 1996. Njihova svrha je maskirati internet aktivnost i osigurati online privatnost kreirajući privatnu internet vezu od javnih veza. VPN-i maskiraju vaš internet protokol IP lokaciju, zbog čega vas je gotovo nemoguće locirati.

Ironično, većina VPN-ova nisu sigurni, uključujući i neke od najpopularnijih providera, poput "IPVanish VPN-a", koji je otkriven da prosleđuje informacije o svojim korisnicima.

Fejsbuk

Ne treba se bojati, niko ne želi da vam oduzme Fejsbuk. Ipak, činjenica je da, osim što je nametljiva, ova aplikacija troši bateriju više nego bilo koja druga. Pa tako umesto aplikacije koristite Fejsbuk bukmark koji će stajati na vašem početnom ekranu i otvoriti vaš profil unutar internet pregledača.

"Accu Weather"

Koliko god bile korisne, ovakve aplikacije itekako iscrpljuju vašu bateriju, jer konstantno ažuriraju podatke. Izbrišite i vidžet za prikaz vremenske prognoze, ako ga koristite. Umesto aplikacije za vremensku prognozu koristite glasovnu "OK, Google" opciju.

 Aplikacije s brzim punjenjem

Postoji bezbroj aplikacija koje obećavaju brzo punjenje mobilnog telefona. Činjenica jeste da ništa ne može napuniti vaš telefon brže od toga što to omogućavaju vaše postavke. Takve aplikacije su puka prevara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.