„123456“ je najčešće korišćena lozinka 5 godina zaredom

Izvor: SaznajNovo.com, 18.Dec.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„123456“ je najčešće korišćena lozinka 5 godina zaredom

Bez obzira na to što smo imali prilike da s vremena na vreme pročitamo naslov da je XY miliona korisničkih naloga ukradeno, ljudi i dalje koriste slabe lozinke.
Firma SplashData je i ove godine objavila listu najčešće korišćenih lozinki. Da bi dobili ovu listu, analizirali su preko 5 miliona ukradenih lozinki koje su dospele na internet, a rezultat se nije mnogo promenio u odnosu na prošle godine.
Evo te liste:
123456password 12345678912345678123451111111234567 sunshineqwertyiloveyou„Loše >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << navike teško umiru, sudeći po SplashData godišnjoj listi ‘Najgore lozinke godine’. Nakon analiziranja preko 5 miliona lozinka koje su procurele na internetu, kompanija je zaključila da korisnici nastavljaju da koriste iste, predvidive, lozinke koje je lako pogoditi“ – navodi SplashData u saopštenju za medije.
Kompanija Dashlane, koja prodaje alate za upravljanje lozinkama, je takođe objavila izveštaj fokusiran na greške koje se prave prilikom korićenja lozinki. Na vrhu liste je Kanye West, koji je pred TV kamerama ukucao „000000“ u telefon kako bi ga otključao.
Kanye West: on se nalazi na vrhu liste jer je ukucao „000000“ u telefon kako bi ga otključao dok se sastajao sa Donaldom Trampom u sobi punoj TV kamera.Pentagon: u GAO izveštaju pronađeno je da je jedan tim za 9 sekundi pogodio administratorsku lozinku sistema za naoružanje. To se desilo jer su administratori verovatno zaboravili da promene podrazumevanu lozinku nakon instaliranja softvera za taj sistem.Vlasnici kriptovaluta: kako je hajp za kriptovalutama eksplodirao u protekloj godini, vlasnici svojih digitalnih novčanika su prosto zaboravljali lozinke jer su se oslanjali na sistem „zaboravljena lozinka“. Gotovo nijedan servis koji nudi digitalne novčanike za kriptovalute ne podržava opciju za vraćanje lozinke iz bezbednosnih razloga. Zbog toga su neki unajmljivali hipnostičare da im pomognu da zapamte lozinku.Bilo kako bilo, uvek kreirajte jake lozinke prilikom registracije. Koliko-toliko jaka lozinka mora da sadrži minimum 8 karaktera, makar 1 nestandardni simbol, i makar 1 veliko slovo.
Najbolje bi bilo da za svaki nalog kreirati nasumičnu lozinku vodeći se navedenim kriterijumima. Da ne biste pisali sve te lozinke ili pamtili, predlog je da koristite neki od menadžera za lozinke, poput Lastpass, Dashlane, Sticky Password, KeePass… i slične.
Detaljnije - „123456“ je najčešće korišćena lozinka 5 godina zaredom

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.