Vulin: Haški tribunal nas je samo svađao

Izvor: Večernje novosti, 01.Jan.2016, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Haški tribunal nas je samo svađao

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Haški tribunal svakom svojom presudom, oslobađanjem i kaznama, umesto pomirenja na prosoru bivše Jugoslavije samo posvađao region. "Postoje tamo ljudi koji smatraju da treba produžiti rad Haškog tribunala dok oni ne odu u penziju. Šta je bila svrha Haškog tribunala? Pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije. A taj sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << nas je uvek svađao: svaka njegova presuda, oslobađanje, kazna nas je svađala", rekao je Vulin. On je dodao da mu je zato iskreno žao "kada neko kao Franko Simatović i Jovica Stanišić odlazi u Hag, gde im je promenjena presuda nakon što je proglašena pravosnažnom". Vulin je u intervjuu portalu Sputnjik dodao da mu je drago što se Simatović i Stanišić vraćaju, što je Šešelj u Srbiji, i podvukao da će biti srećan kad se svi Srbi iz Haškog tribunala budu vratili u svoju zemlju. Na konstataciju da su mu prebacivali što je dočekao generala Vladimira Lazarevića, Vulin je rekao da se radi o delu javnosti koji mu prebacuje - što postoji. "Da ne postojim, možda bi mi prebacivali što sam postojao. Imam dužno poštovanje prema svakom drugačijem mišljenju, ali ne moram baš da se slažem. A moje mišljenje je da je meni kao ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, sa naglaskom na boračka, bilo mesto na aerodromu da dočekam generala Lazarevića", poručio je on. General Lazarević je, prema njegovim rečima, izdržao svoju kaznu, te je u svakom pravu na svetu, kad se izdrži kazna osoba slobodna. "Šta god ja mislio o Haškom tribunalu, a mislim loše i ne mislim da su njegove presude utemeljene na pravu, večh na politici, i ne mogu da razumem da general Lazarevičh ne može da se vrati svojoj državi, narodu i porodici, a Ramuš Haradinaj može da postane premijer, kao što ne mogu da razumem da Naser Orić može da bude slobodan čovek i važan politički faktor u BiH, a general Lazarević ne može da stisne ruku nekom na aerodromu", dodao je on. Vulin je istakao da ne može da razume ljude koji su u svojim knjigama opisivali kako su ubijali ljudska bića, ne komandom, ne mišlju, nego rukama, i sa ponosom objašnjavali kako su ubili srpskog policajca a onda otišli da jedu pljeskavicu. "Jako teško razumem da je Haški tribunal i Međunarodni sud u Hagu priznao da je Oluja ratni zločin, ali da za taj ratni zločin nije niko odgovoran. To znači da se Oluja stuštila na nesrećne Srbe u Hrvatskoj i mi smo elementarnu nepogodu proglasili za ratni zločin, jer nema nikog ko je pustio taj dažd na Srbe", zaključio je ministar.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Dom u Veterniku dobio senzornu sobu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2016, 05:44

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, odakle je poručio da 2016. godina mora da bude godina solidarnosti...Vulin je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem prisustvovao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.