Vikiliks: Tribunal ispituje da li je prekršena poverljivost

Izvor: Politika, 26.Jan.2011, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Tribunal ispituje da li je prekršena poverljivost

HAGHaški tribunal ispituje da li su izjavama o Slobodanu Miloševiću koje su američki diplomati pripisali bivšem upravniku sudskog pritvora Timotiju Mekfadenu prekršena pravila suda o poverljivosti podataka.

To je u redovnom susretu s novinarima u Hagu danas izjavio predstavnik Tribunala Martin Petrov.

Internet sajt Vikiliks objavio je prošle sedmice diplomatsku depešu iz Ambasade SAD u Hagu u kojoj piše da je Mekfaden američkim diplomatama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u razgovoru vođenom 12. novembra 2003, „pružio uvid bez presedana u život i aktivnosti Slobodana Miloševića”, uključujući „zdravstveno stanje, svakodnevnu rutinu, pravnu i finansijsku mrežu, stanje svesti i kontakte izvan Tribunala”.

Upitan za komentar, predstavnik suda Petrov odgovorio je da Tribunal „uzima za ozbiljno” te navode iako su na njima bile delimično zasnovane „senzacionalističke priče” objavljene u štampi.

Premda nije u mogućnosti da potvrdi autentičnost objavljene depeše, Tribunal će ispitati da li je u navodnim Mekfadenovim izjavama bilo kršenja pravila o poverljivosti podataka koja važe za sve zvaničnike suda, kazao je Petrov.

Napomenuo je, međutim, da su „mnoga od pitanja” pomenuta u depeši, u skladu sa pravilima suda, „već bila u javnom domenu” poput Miloševićevih zdravstvenih problema, dnevne rutine i opisa života pritvorenika u Sheveningenu.

U značajnom delu depeše, zaključke i komentare izlaže sam autor, američki diplomata, primetio je Petrov.

„Mi ćemo nastaviti da vrlo ozbiljno ispitujemo celu stvar zato što su pravila o poverljivosti jasna i važe za sve zvaničnike Tribunala”, naglasio je predstavnik suda.

Na dodatno pitanje da li je zvaničnicima Tribunala dozvoljeno da razgovaraju sa diplomatama, Petrov je podsetio da sud održava redovne godišnje seminare za diplomate akreditovane u Hagu na kojima ih obaveštava o različitim aspektima svog rada.

„Najviši zvaničnici Tribunala, pored toga, naravno razgovaraju sa diplomatama o raznim pitanjima, ali u okviru pravila o poverljivosti podataka”, podvukao je Petrov.

Timoti Mekfaden je sa dužnosti upravnika pritvora Tribunala u Sheveningenu otišao ubrzo nakon smrti Slobodana Miloševića u martu 2006.

Beta

objavljeno: 26.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.