Van Bal: Srbi nisu poštovali sporazume

Izvor: Glas javnosti, 28.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Bal: Srbi nisu poštovali sporazume

HAG - Bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u Sarajevu holandski general Adrijanus Van Bal izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) blokirala enklave Srebrenicu i Goražde i kontrolisala konvoje koji su dopremali humanitarnu pomoć, ponekad ih zadržavajući, vraćajući ili oduzimajući neku robu.

Karadžić je napomenuo da su srpski vojnici oduzimali samo onu robu koja nije bila na tovarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << spisku, a Van Bal je priznao da je bilo slučajeva da je u konvojima bilo stvari koje nisu bile na spisku, ali to su, prema njegovim rečima, bili izuzeci.

Van Bal je istakao da se dogovor o nadgledanju konvoja odnosio na vizuelnu inspekciju vozila, a ne na pretres, i da "Srbi nisu dovoljno poštovali sporazume".

Bivši predsednik RS je rekao da je VRS bila oprezna zbog navoda o krijumčarenju oružja i municije, oko čega je, kako je podsetio, sprovedeno nekoliko međunarodnih istraga, i pitao je zbog čega su u enklave redovno stizale velike količine municije kada je potrošnja pripadnika mirovnih snaga bila vrlo ograničena.

Svedok tužilaštva je na to odgovorio da je deo municije bio korišćen za manevre, a jedinicama u enklavama bila je potrebna i određena količina metaka za slučaj da budu napadnute i prinuđene da se brane.

Van Bal je rekao i da mu je general VRS Manojlo Milovanović, načelnik štaba VRS tokom rata u BiH, jednom prilikom zapretio da će tramvaji u Sarajevu, ukoliko nastave da voze, biti meta snajperske vatre i da je on o toj pretnji obavestio svog nadređenog generala Majkla Rouza.

Na Karadžićev zahtev da pojasni da li mu je Milovanović pretio ili ga je obavestio o mogućoj opasnosti da nekontrolisani elementi otvore vatru na tramvaje, Van Bal je odgovorio da mu je srpski general rekao da će se "pobrinuti za to, da će iskoristiti svoj uticaj", što je on protumačio kao nedvosmislenu pretnju.

Holandski general je ipak priznao da su pre potpisivanja "snajperskog sporazuma" obe strane bile izgubile kontrolu nad nekim naoružanim elementima.

Van Bal bio je načelnik štaba UNPROFOR-a od kraja februara do kraja avgusta 1994. godine. Od 1. aprila je bio je stacioniran u Sarajevu, ali je dosta putovao širom BiH.

Svedočio je u procesu protiv generala VRS Stanislava Galića i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.