Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal objavio Karadžićeve primedbe o Holbruku i hapšenju

HAG - Haški tribunal danas je objavio primedbe Radovana Karadžića Pretpretresnom veću, u kojima je nekadašnji lider bosanskih Srba opširnije obrazloži i tvrdnju da je imao ponudu Ričarda Holbruka, "u ime SAD", da se ukloni sa javne scene i tako izbegne sudsko gonjenje.

Na četiri gusto kucane strane, Karadžić je ukazao i da je njegovo dovođenje pred tu sudsku instancu, pod optužbom da je odgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za genocid i više drugih teških krivičnih dela, praćeno i medijskom hajkom, nezakonitim hapšenjem u Beogradu i najavom javnog tužioca da će proces biti brz, iako još nema konačne optužnice.

On je, u juče upućenom dopisu, te neregularnosti nazvao "drastičnim". Karadžić je opširno pisao o ponudi Holbruka iz 1996. godine koju je taj američki izaslanik preneo njegovim "opunomoćenim predstavnicima, državnicima i ministrima".

"Nema nikakve sumnje da je ponuda izneta u ime SAD, ne samo zato sto su ga naši funkcioneri primali kao ovlasćenog predstavnika SAD, već i zato sto je, u prethodnom direktnom susretu, sam Holbruk meni, pred vrlo kredibilnim svedocima, kad sam mu prenosio svoje razgovore sa predsednikom (Džimijem) Karterom, rekao da on poštuje predsednika Kartera, ali da on sada radi za predsednika (Bila) Klintona. Doslovno tako!"

U podnesku je, zatim, detaljno objašnjeno u čemu se sastojala ta inicijativa američkog diplomate.

Holbrukova medijska hajka

"Ponuda se sastojala u sledećem: moja obaveza je bila da se povučem ne samo sa javnih, već i sa stranačkih funkcija, da se potpuno uklonim sa javne scene, ne dajem intervjue, pa čak i da ne objavljujem književna dela, jednom rečju, da budem nevidljiv dovoljno dugo da se Dejtonski sporazum primeni do kraja", napisao je Karadžić.

Bivši lider bosanskih Srba je napisao i da je Holbruk "podigao veliku medijsku hajku", kad je jedan grčki novinar, neoprezno, objavio "moj razgovor s grčkim parlamentarcem kao intervju".

"Za Holbruka je to bio znak da sam prekršio sporazum, zbog čega je novinar morao da prizna kako je nastao tekst o kojem je reč", naveo je Karadžić. "Time sam ućutkan, ne mogu ni da se branim u medijima, niti da demantujem okean laži, koji se obrušio na mene, sve do danas", stoji u Karadžićevom podnesku sudu.

Bivši lider bosanskih Srba je istakao da je Holbruk "u ime SAD preuzeo obavezu da Srpskoj demokratskoj stranci neće biti zabranjen izlazak na izbore, da više niko od naših funkcionera neće biti skinut sa izborne liste, (što se dešavalo tek na sledećim, ali ne na prvim izborima održanim 1996. godine").

Prepiska Olbrajtove i Plavšićeve

"A što se tiče mene, Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim Tribunalom, i da treba da razumem da će jedno vreme ostati oštra retorika protiv mene, da moje pristalice ne bi ometale primenu Dejtonskog sporazuma. Obavezu o oslobađanju SDS od pritisaka SAD su poštovale, a sam Holbruk se u medijima pohvalio da me je privoleo da napustim ne samo javne, već i stranačke funkcije, o čemu postoje dokazi u medijima, u kojima postoje dokazi i o tome da postoji sporazum, mada bez pojedinosti, u odnosu na Tribunal", napisao je Karadžić.

"Predlozi koje je u ime SAD državni sekretar Madlen Olbrajt podnosila predsednici Republike Srpske Biljani Plavšić: da se sklonim u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvorim svoju kliniku, ili da se pomerim makar i u Bijeljinu, samo da odem sa Pala, potpuno su u skladu sa ovim sporazumom, koji nije bio privatni Holbrukov posao, već državna stvar", naveo je on i dodao da je svoje obaveze "ispunio istog dana, i toga se držao veoma dugo".

Karadžić je objasnio da je, nekoliko meseci nakon "provođenja sporazuma sa SAD u delo" bio oprezan u kretanju, "ali ne zbog međunarodnih snaga... već zbog mogućih avanturista i lovaca na slavu". Kasnije su, prema njegovom opisu, obaveštajne službe Republike Srpske zapazila "brojne agresivne aktivnosti međunarodnih snaga" na mestima na kojima je on prethodno bio.

Tužilac Goldston pretio ostavkom

"Te akcije su bile jasno strukturirane da se neko munjevito likvidira, nikako da se uhapsi, a nakon neuspeha proglašavane su za vežbe, iako se vežbe uvek najavljuju unapred, da se narod ne bi uznemirio. Namera da me likvidiraju bila je više nego očigledna, što potvrđuju i aktuelne izjave Holbruka da žali što se ovde ne izriče smrtna kazna, pa ni meni ne može biti izrečena, iako bi on to toliko želeo", stoji u Karadžićevom pismenom podnesku Pretpretresnom veću Haškog tribunala.

"Možda su SAD, pa i sam Holbruk i hteli da ispune svoje preuzete obaveze, jer Vilijam Stabner svedoči u medijima da ga je neka ličnost iz Stejt departmenta zvala i urgirala da glavni tužilac Goldston odustane od gonjenja mene i generala Mladića, jer sam ja i za njega tražio isti status, ali da je Goldston zapretio podnošenjem ostavke u slučaju takvog ishoda", piše Karadžić.

U narednom pasusu on je naveo da je Holbruk, kad je video da ne može da "provede obaveze koje je preuzeo u ime SAD, prešao na plan B - likvidaciju Radovana Karadžića". Objasnio je, zatim, da je sporazum, koji je trebalo da mu obezbedi spokojstvo i slobodu, "postao izvor krajnje opasnosti" za njegov život i sigurnost njegove porodice i prijatelja".

"Najbolja ilustracija za to je brutalni upad u dom sveštenika Jeremije Starovlaha na Palama, tokom koga niko nije ni pokušao da nekoga iz kuće hapsi, već da ubije muškarce na koje naleti. Tako su Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar u potpunoj i dubokoj komi, na granici života, proveli nedelje i mesece, i jedva preživeli", napisao je Karadžić.

"Želja Holbruka da nestanem, po mogućnosti pre nego što iznesem ovu, i druge istine, danas je jos svežija i jača, a aktivnost na njenom ostvarenju neumorna. Pod tom aktivnošću i opasnošću po svoj život ja treba da sedim na mestu koje je njemu i njegovim prijateljima poznato, i da spremam odbranu. Tu ne može biti nikakve regularnosti, jer ja ne znam koliko je duga ruka Holbruka, ili Olbrajt, ili nekog iz tog tima, i da li me ta ruka može dosegnuti i ovde", izneo je on u obraćanju sudu.

Napisao je potom da su mu ti prvi pokušaji likvidacije ostavili alternativu ili da se skriva kao slobodan čovek ili da nađe način da bezbedno izađe pred sud, i da se odlučio za ovo drugo.

Zlopupotrebljena arhiva RS

U nastavku podneska je objasnio da su ubrzo na Pale došli ljudi iz Haga, predstavljajući se kao istražitelji Tribunala, - "što bi odgovaralo potpuno nepristrasnim istražnim sudijama iz našeg pravnog sistema" - i da im je vlada (RS) "otvorila sve arhive".

"Kad je primećeno da se ponašaju selektivno i nerado uzimaju oslobađajuće dokumente, a pogotovo kad su počeli da izdaju potvrde, shvatili smo da smo prevareni, i da se ne radi o istraziteljima Tribunala, već o istražiteljima Tužilastva, koji su nas doveli u zabludu i bez pravne zaštite vršljali po našim arhivama", napisao je Karadžić i nastavio.

"Tada mi je postalo jasno da ne smem da dođem pred Tribunal, jer neće biti ispunjene pretpostavke za regularan proces, tim pre što je jedan od glavnih tužilaca rekla u javnosti sa nesumnjivom sigurnošću kako ću nesumnjivo dobiti kaznu doživotnog zatvora. Nije rekla da će ona to traziti, nego da ću to ja dobiti, pa nisam znao da li me odgovara od dolaska pred Tribunal, ili je sa nekim od veća napravila neki dil iza mojih leđa i dobila obećanje za takvu kaznu".

uhapsili me civili

Karadžić je opisao i neregularnost koja mu se desila u Beogradu kod hapšenja.

"Mene su nepoznati civili, čiju značku u munjevitom pokazivanju nisam mogao da identifikujem, oteli iz javnog prevoza i držali na nepoznatom mestu 74 sata. Za to vreme mi nisu saopštena ni moja prava, što mi pripada ako su me oteli u ime međunarodnog pravosuđa, niti su mi saopštili ko su oni i kakve su im namere sa mnom, niti su mi obezbedili razgovor sa nekim od njihovih odgovornih šefova, niti su mi dopustili jedan telefonski poziv, niti su mi čak dozvolili da pošaljem jednu jedinu SMS poruku nekom od novih prijatelja, da me ne bi tražili po bolnicama i mrtvačnicama, niti su čak oni hteli da pošalju u moje ime takvu poruku".

"Tih 74 sata ja nisam postojao, a nakon toga su me predali Specijalnom sudu i istražnom sudiji, nakon čega je sve bilo regularno", naveo je Karadžić. Obrazlažući primedbu o medijskoj hajci, on je rekao da je to počelo u muslimanskim medijima još pre početka rata u BiH i da su je nastavili svetski mediji, što je mnogima stvorilo utisak da je "nezamislivo da se u ovom sudu donese oslobađajuća presuda u mom slučaju".

"Verujem da ova činjenica ozbiljno ugrožava sam proces i isključuje mogućnost regularnosti", napisao je on.

Poslednjom neregularnošću Karadžić je nazvao izjavu glavnog tužioca "da će se sve odvijati veoma brzo", iako se tek sprema nova optužnica.

"Brine me najava nove optužnice, koju neću stići da proučim, ali još me više brine njegova izjava da će se sve odvijati veoma brzo, pa se pitam kako to glavni tužilac zna, i da li je iza leđa odbrane sklopio neki dil sa sudskim većem, ili pak hoće da stvori utisak kako sudsko veće radi za njega", napisao je on.

Navodeći da je "brzina je od suštinskog značaja u obračunu revolveraša, ali nikako u stvarima prava i pravde", Karadžić se zapitao kakvu regularnost u sudu može da očekuje, "nakon atmosfere linča u medijima i javnosti, kojoj toliko doprinosi bivši, a možda i budući visoki diplomata velike sile kakva je SAD, a i drugi iz tima predsednika Klintona, kojima se žuri da me vide mrtvog".

"Kakvu regularnost mogu očekivati kad se sve odvija u atmosferi u kojoj niko živ na svetu ne veruje da je, bez obzira koje će se istine pokazati u ovoj sobi, moguća oslobađajuca presuda", zaključio je Karadžić u pismenom podnesku pretpretresnom veću Haškog tribunala, u kojem je ukazao na neregularnosti u vezi s njegovim dovođenjem pred Tribunal, gde se juče pojavio prvi put.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.