Svedok: VRS nije namerno gađala civile u Sarajevu

Izvor: Politika, 20.Maj.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: VRS nije namerno gađala civile u Sarajevu

HAG – Drugi svedok odbrane Predrag Trapara negirao je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, navod optužnice da je Vojska Republike Srpske, tokom rata u BiH, namerno artiljerijom i snajperima gađala civile u Sarajevu.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to vreme, svedok Trapara bio je komandir jedne od četa Prve sarajevske motorizovane brigade VRS.

U pisanoj izjavi, koje je odbrana uvela u dokaze, a čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Branko Lukić, Trapara je izjavio da je njegova jedinica isključivo branila svoje položaje u sarajevskom naselju Lukavica od napada muslimanskih snaga iz Sarajeva.

Linije fronta, koje su nastale tako što su „i Srbi i Muslimani izašli ispred svojih kuća i ukopali se”, kako je rekao svedok, tokom celog rata ostale su iste. Traparina četa, po njegovim rečima, nikada nije preduzela ofanzivnu akciju.

Kao i jučerašnji, prvi, svedok odbrane Mile Sladoje, Trapara je tvrdio da nikada nije naredio, niti dobio naređenje da teroriše civile u Sarajevu. Naprotiv, iz nadređene komande stalno je dobijao naređenje da se puca isključivo na neprijateljsku vojsku.

Muslimanske snage, sa druge strane, „zloupotrebljavale su civilne objekte” u Sarajevu, otvarajući vatru iz njih na VRS. Trapara je posvedočio i da njegovi vojnici nikada nisu pucali na gradske četvrti iza linije fronta, već samo „po rovovima i objektima” ABiH.

„Siguran sam da u tim objektima nije bilo civila”, naznačio je svedok u izjavi.

Trapara je opovrgavao i navod optužnice da je VRS zaustavljala konvoje sa humanitarnom pomoći namenjenom civilima u Sarajevu, koristeći to kao sredstvo rata.

U unarksnom ispitivanju, tužilac Milbert Šin (Shin) pitao je svedoka da li su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, čiji je on pripadnik bio, počinili ratne zločine.

„Bilo je ratnih zločina, ali počinioci nisu bili iz Korpusa, nego 'slobodni strelci'...Mislim da kod nas, na našem delu nije bilo ratnih zločina”, odgovorio je Trapara.

Pozvan od predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie) da navede imena počinilaca, svedok je zatražio da to učini iza zatvorenih vrata, zato što mu je „neprijatno da spominje imena... tih momaka... koji su svi osuđeni pred Državnim sudom BiH”.

Verodostojnost svedoka, tužilac Šin osporavao je i činjenicom da je on u jesen 1991. bio uhapšen prilikom transporta znatne količine oružja i municije, što Trapara nije negirao.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra. Generala Mladića, optužnica tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Beta

objavljeno: 20/05/2014
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trapara: Vojska srpske branila svoje položaje

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2014

HAG - Na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, drugi svjedok odbrane Predrag Trapara negirao je navode optužnice da je Vojska Republike Srpske namjerno artiljerijom i snajperima gađala civile u Sarajevu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.